Examenkandidaten Ardjan Sturm (18) en Niels-Jan Wisse (18) uit Aagtekerke, Esther Francke (18) uit Middelburg en Eline Aarts (18) uit Rilland blikken terug én vooruit.

Hoe kijk je terug op de examens?
Ardjan: „Met een goed gevoel. Het liep misschien iets minder dan verwacht, maar ik ben tevreden. Voor de cijferlijst wordt het nog spannend. De cijfers rond ik graag af naar boven. Dat staat toch net een beetje mooier. Na afloop van de examens checkte ik de correctie­modellen, het kan soms net wel of net niet goed uitpakken.”
Esther: „De examens waren best pittig, maar goed te doen. Ik vond dat het gemiddelde niveau van de tentamens hoger lag. Je had nu lang de tijd om ervoor te leren, en die heb ik ook benut.”
Eline: „Over het algemeen goed. Van tevoren heb ik veel examens geoefend. Ik merkte dat ik geschiedenis zelfs te goed had geleerd. Over biologie heb ik een minder goed gevoel.”
Niels-Jan: „Het ging eigenlijk wel goed. Er zaten lastige examens bij, zoals Engels en natuurkunde. Maar bijvoorbeeld economie en aardrijkskunde had ik moeilijker verwacht.”

Hoe heb je de examenperiode ervaren?
Esther: „Eigenlijk wel relaxed: dit jaar waren de examens verdeeld over drie weken. Ook hoefde ik geen twee examens op één dag te doen. Van mensen –zoals mijn broers en zussen– die denken dat je zielig bent, kreeg ik allerlei extraatjes. Bijvoorbeeld lekker eten.”
Eline: „De periode voorafgaand aan de examens vond ik best stressvol. Op een gegeven moment dacht ik: Laat ze nu maar komen. Toen ik eenmaal bezig was, was ik opgelucht.”
Ardjan: „Vooraf vond ik het best spannend. Maar als je eenmaal bezig bent, moet je wel en verdwijnt de spanning. Ik heb de examens als vermoeiend ervaren. Als ik klaar was, had ik echt het gevoel dat ik wat had gedaan. Terwijl een examen maar drie uur duurt.”
Niels-Jan: „Dat je allang bezig bent met voorbereidingen vond ik wel relaxed. De examens zelf brengen wel wat stress mee, doordat ze zwaar meetellen.”

Wat verwacht je van de uitslag?
Niels-Jan: „Ik sta er goed voor, dus wacht ik met een gerust hart het telefoontje af. Het kan bijna niet mislopen.”
Eline: „Sowieso geslaagd. Voor de talen verwacht ik hoge cijfers. Voor Engels misschien wel een 9. Voor biologie een 6.”
Esther: „Er kan bij mij niet zo veel verkeerd gaan, het is dan ook niet extreem spannend. Na afloop van de examens heb ik geen correctie­modellen bekeken. Die zeggen namelijk ook niet alles. Ik hoop op een paar hogere cijfers. Het is leuk om alles met een 7 of een 8 af te sluiten. Mijn streven: geen zesjes op mijn lijst.”
Ardjan: „Ik verwacht wel dat ik geslaagd ben. En waarschijnlijk met allemaal voldoendes.”

Wat zijn je toekomstplannen?
Eline: „Met vriendinnen hoop ik op examenreis naar Rome te gaan. Daar heb ik veel zin in. De zomervakantie vul ik met werken in de keuken van een hotel. Na de zomer hoop ik te gaan studeren aan het Leiden University College The Hague. De studie richt zich op wereldproblemen en inter­nationaal recht. Ik wil heel graag bij een internationale organisatie op het gebied van mensenrechten gaan werken, om zo voor mensen op te komen.”
Ardjan: „Vooral werken bij Albert Heijn en een beetje uitrusten. Er staat geen examenreisje gepland. Na de zomervakantie hoop ik sterren­kunde te gaan studeren aan de universiteit in Leiden. Daar kijk ik naar uit. Het is tijd voor een nieuwe uitdaging.”
Niels-Jan: „De komende maanden ga ik veel werken. Ik heb twee bijbaantjes: de Hubo in Westkapelle en een bakkerij in Meliskerke. Verder organiseer ik nog een examenfeest voor familie en vrienden. Volgend studiejaar ga ik civiele techniek doen aan de TU Delft. Ik twijfelde lang over mijn vervolgopleiding en zocht naar wat bij me paste. In januari besloot ik deze studie te gaan doen en ik heb nog geen spijt. Het lijkt me leuk om in de weg- en waterbouw te werken.”
Esther: „Ik ga samen met vriendinnen –onder wie Eline– een weekje naar Rome. Daarna ga ik werken in de horeca in Middelburg. Mijn toekomstige studie? International Business Administration aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De opleiding is de internationale variant van bedrijfskunde. Ik hoop ook in Rotterdam op kamers te gaan. Thuis is het prima, maar het lijkt me leuk om op mezelf te wonen, om zelf verantwoordelijkheid te dragen.”

Dit artikel is het slot van een serie artikelen en video’s over de examensperiode. Alles nog eens nalezen of video’s terug­kijken? Dat kan op puntuit.nl/examens.

Foto: V.l.n.r. Niels-Jan, Ardjan, Eline en Esther.