Rosanne Schipper (17), Oud-Beijerland: „Het examen had erger gekund. Ik had ook genoeg tijd. Wat ik ter voorbereiding heb gedaan? Ik heb vooral oude examens gemaakt. Ik zag wel tegen dit examen op. En ook tegen economie en wiskunde. Als ik voor mijn examens slaag, wil ik na de zomer naar Ede om aan de Christelijke Hogeschool verpleegkunde te gaan studeren.”

Julie Terlouw (16), Barendrecht: „In het begin dacht ik: Joepie dit gaat lukken. Maar daarna kwamen de vragen waar je diep over moet nadenken. Ik had nog wel wat extra tijd willen hebben. Om me voor te bereiden, heb ik filmpjes bekeken van de Harstichting en Nierstichting et cetera. Daar wordt een deel van de examenstof duidelijk uitgelegd. Waar ik tegen opzie? Scheikunde is een drama. Ik heb drie hele dagen speciale examentraining gedaan. Maar het is nog steeds niets. In september wil ik verpleegkunde gaan studeren in Rotterdam.”

Rianne Baas (17), Hendrik-Ido-Ambacht: „Driekwart van het examen ging lekker, maar toen kwam er iets over evolutie en dat was superlastig. Waar ik tegen opzie? Engels wordt lastig. En geschiedenis. Voorafgaand aan het examen heb ik de samenvattingen die ik de afgelopen jaren heb gemaakt nog eens geleerd. Na de zomer ga ik verpleegkunde in Rotterdam doen. Ik wilde heel graag verloskunde doen, maar ben helaas uitgeloot.”