Grommend komen de motoren van twee blauwe tractoren tot leven. De examenklus wacht: ploegen en eggen. Het viertal van het Van Lodenstein College in Ede doet het examen loonwerk voor zijn diploma op mbo 1-niveau. Praktijkdocent Henk van Harn: „Het gaat om het afronden van het zaaiklaar maken van deze akkers.”

De tractor van Martin en Nielco trekt met een ploeg diepe voren in de aarde. Nielco legt uit: „Door de aarde om te werken, komt de betere grond naar boven. Dat is belangrijk voor de mais die gezaaid moet worden.”

Rens en Albert gaan aan de slag met de rotorkopeg. Wat dat is? Martin: „Dat is een machine met onderaan draaiende tanden. Die tanden verpulveren de kluiten met grond. Daardoor wordt het land weer mooi gelijk.”

Stofwolken zijn zichtbaar als de eg zijn werk doet. Na een poosje flink doorwerken ligt de akker er weer strak bij. Halverwege het examen doemt er een probleem op. De rotorkopeg begeeft het. Wat nu? Praktijkdocent Henk van Harn: „Een prachtig praktijk­voorbeeld. Er is een machine kapot. We gaan hem eerst repareren voordat we verdergaan met het bewerken van de grond.” Er moet een monteur komen.

Niet veel later kan het examen verdergaan, daarna is het tijd voor de beoordeling. Van Harn ziet best wat verbeterpuntjes, maar is tevreden met het resultaat. Nu de mais inzaaien.