Subthema 'Gezondheid en ziekte'

Over de kwetsbaarheid van het lichaam.

uit huis

Als thuis wonen niet langer gaat

Thuis wonen gaat niet meer, weet Henrieke Wagterveld (20). Ze woont onder begeleiding in de Hof van Sion in 's-Heerenbroek. 'Het is voor iedereen beter zo.'

Lees meer
zorg

Ouderengeneeskunde saai? Niet volgens Fokeline en Betty

Dat weinig geneeskundestudenten ervoor kiezen zich te specialiseren in ouderengeneeskunde begrijpt verpleeghuisarts dr. Alfred Teeuw wel. 'Snijden is spannender.' Zijn advies: begeleid studenten tijdens coschappen beter en laat zien hoe leuk het is.

Lees meer
gezondheid

Ben je wel of niet ingeënt? Leerlingen Calvijn College leggen uit waarom

Onder leerlingen op het Calvijn College wordt verschillend gedacht over vaccinatie, ontdekte Omroep Zeeland toen ze drie leerlingen van de school interviewde.

Lees meer
psyche

Hoe ADD'er Matthieu een gebakje kiest

Matthieu van Duijn (13) uit Nijkerk is dol op geschiedenis en pasta, rijdt regelmatig een rondje op zijn mountainbike en heeft ADD.

Lees meer
gezondheid

Hilde (22) woog 32 kilo

De dood is dichtbij, vertelde mevrouw Houweling haar dochter Hilde (22) afgelopen januari. Die woog op haar dieptepunt 32 kilo.

Lees meer
gezondheid

De droom van Lisanne ging onverwachts in vervulling

Een hamer slaat op haar hoofd. En mes priemt in haar hersenen. Lisanne Klop (16) uit Poederoijen heeft 24 uur per dag, zeven dagen per week hevige hoofdpijn. In mei vertelde de tiener aan Puntuit over haar hartenwens; een eigen boekhandel beginnen. Die heeft ze nu.

Lees meer
psyche

Tristan (20) zat opgebrand en huilend op de bank

Tristan Baard (20) uit Oud-Beijerland was 17 jaar toen hij een burn-out en een depressie kreeg. 'In mijn hoofd was het een complete chaos. Ik kon niet meer helder nadenken. Mijn schoolprestaties gingen achteruit. Negatieve gedachten kregen de overhand.'

Lees meer
gezondheid

Overheid: Gezondheid jeugd in gevaar door energiedrankjes

De gezondheid van zo'n 19.000 kinderen tussen de 13 en 18 jaar loopt gevaar omdat ze te veel energiedrankjes drinken.

Lees meer
gezondheid

Gernike (21) rende afgelopen Pasen voor het eerst

Gernike weet nu wat haar lichaam mankeert. En ze hoeft alleen wat pillen te slikken. 'Het voelt alsof ik een nieuw leven heb.' Rennen deed ze nooit. Pas, na Pasen, holde ze voor het eerst.

Lees meer
psyche

Sanne (26): Het voelde alsof ik onder een glazen stolp zat

Slaapproblemen. Paniekaanvallen. Extreme neerslachtigheid. Gevoel van eenzaamheid. Veel jongeren hebben last van depressieve klachten. Wat betekent het om depressief te zijn? En hoe kun je als ouder, vriend of familielid een depressieve jongere helpen?

Lees meer