Subthema 'Gezondheid en ziekte'

Over de kwetsbaarheid van het lichaam.

gezondheid

Leven met sondevoeding

Ze wordt al misselijk van drie Pringles. Voor Marlies Prins (25) uit Ede is eten niet meer vanzelfsprekend. Al anderhalf jaar leeft ze grotendeels op sondevoeding. Na verschillende operaties, onduidelijkheid rondom de diagnose, veel pijn en misselijkheid, leert Marlies daarmee leven. Maar dat gaat niet vanzelf.

Lees meer
gezondheid

Camilla (19) is stilgezet door kanker

Moe, misselijk en met hevige buikpijn komt Camilla thuis van een examenfeestje. De volgende ochtend valt ze flauw. Ze blijkt een kankergezwel met zich mee te dragen. Zo groot als een pasgeboren baby.

Lees meer
gezondheid

Advies van Voedingscentrum: drink maximaal één energiedrankje per dag

Energiedrank is niet zo gezond. Beter gezegd: ongezond. Het Voedingscentrum adviseert jongeren daarom om maximaal één drankje per dag te nemen.

Lees meer
gezondheid

Jorrit (25): 'Met Nigel kom ik waar ik wil'

Een erfelijke aandoening maakte Jorrit Overweg (25) wel vrijwel volledig doof en slechtziend, maar niet neerslachtig. 'Ik ga door tot ik dat hbo-diploma heb.'

Lees meer
gezondheid

De doolhof na coma

De datum staat met zwarte letters in het geheugen van Jan Jaap Lammers (34) gegrift. Op 29 januari 2010 gaat zijn wereld ondersteboven: zijn 24-jarige echtgenote Margarit (nu 30) is die vrijdagavond van huis en krijgt een ernstig ongeluk.

Lees meer
levensstijl

Anneke (22): Voeding is voer voor discussie

Voorkomen is beter dan genezen. Dat spreekwoord lijkt Anneke Bulten (22) uit Bennekom op het lijf geschreven. Vanuit haar studie benadert ze het thema ziekte liever van de positieve kant: gezonde voeding. Ondertussen ervaart ze aan haar eigen lichaam hoe het is om met een ziekte te moeten leven. 'Soms moet de Heere veel doen om je op je plek te brengen.'

Lees meer
gezondheid

In één klap zestig jaar ouder

'Zullen we u meneer Van Ginkel gaan noemen?' Doe dat maar. Ik voel me vandaag eerder 84 dan 24. Samen met twee panelleden van Punuit test ik een verouderingspak van de Leyden Academy on Vitality and Ageing in Leiden.

Lees meer
levensstijl

Corné (25) en Jeanet (24) eten puur natuur en gezond

Corné (25) en Jeanet (24) Houtman wonen met hun zoontje Jefta van 1 maand oud in Apeldoorn. Ze eten zo veel mogelijk puur natuur. 'We drinken geen frisdrank. Je kunt water zelf heel goed smaakvoller maken met citroen.'

Lees meer
Gods leiding

Marianne (25): 'Ik leef van dag tot dag'

Elke dag moet Marianne de Jongh-Vlot (25) uit Giessenburg zo'n dertig tot veertig medicijnen slikken en werken lukt niet. Reden: ze heeft cystic fibrosis, ook wel taaislijmziekte genoemd. Toch heeft Marianne een stralende blik in haar ogen. 'Door de ziekte ben ik geworden wie ik nu ben.'

Lees meer
levensstijl

Laat naar bed? Vaker last van rotte tanden

Houdt jij ervan om laat naar bed te gaan én heb je last van gaatjes in je tanden? Grote kans dat die twee zaken met elkaar te maken hebben.

Lees meer