Subthema 'Gezondheid en ziekte'

Over de kwetsbaarheid van het lichaam.

psyche

Arco (24) met burn-out: jong en opgebrand

Slecht slapen, onbeschrijfelijk moe zijn en soms zelfs niet de fut hebben om oogcontact te maken met anderen. Arco van Doleweerd (24) uit Driebergen had last van een stevige burn-out. Graag wil hij anderen vertellen over zijn ervaringen. Er hangt nog te veel schaamte rond het thema, zeker als het jongeren betreft, merkt Arco. 'Maar juist door erover te praten, kunnen jongeren de signalen van hun lichaam leren herkennen en een burn-out voorkomen.'

Lees meer
gezondheid

Lisette (25) moet leren leven met hoofdpijn

Hij zal toch wel stoppen? Dat is het laatste wat Lisette van 't Leven (nu 25) uit Klaaswaal denkt voordat een BMW zich op de A20 met een enorme vaart achter in haar Astra boort. Nog diezelfde dag wordt haar bijna voldragen baby met een keizersnede gehaald. Zijzelf lijkt er zonder al te veel kleerscheuren af te komen. Lijkt.

Lees meer
gezondheid

Als een tekenbeet je leven ontregelt

Welke kwaal heb ik? Jaren tobde Wim de Rooij (25) uit Rijssen met die vraag. Inmiddels is hij ervan overtuigd dat hij door een tekenbeet de ziekte van Lyme opliep. Deze week bleek dat het aantal gemelde tekenbeten in Nederland is toegenomen.

Lees meer
Gods leiding

Matthias (15) beleefde een goede tijd in het ziekenhuis

Matthias van Asperen (15) had jarenlang problemen met zijn gezondheid. Vaak vroeg hij zich af: Waarom gebeurt dit allemaal? Waarom doet God niets? Maar uiteindelijk mag hij door alle moeilijkheden heen belijden dat God een levende God is.

Lees meer
gezondheid

Arthur (14) leeft met een bejaarde nier

Op zaal in het ziekenhuis vrolijkt hij de boel behoorlijk op. En als hij voor de twintigste keer onder narcose moet, noemt hij dat zelfs een jubileum. Met de nodige grapjes en zelfspot houdt Arthur zich op de been, maar zijn ziekte ontlopen kan hij niet.

Lees meer
gezondheid

Spierziekte bedreigt Joliens handelsmerk, haar lach

Een glimlach is haar handelsmerk. Jolien Westeneng (17) uit Barneveld is altijd opgewekt. Maar achter die grote grijns gaat 'onzichtbaar' een ernstige ziekte schuil. De aandoening bedreigt juist de spieren in haar gezicht. Kan Jolien in de toekomst nog wel lachen?

Lees meer
gezondheid

Sterker door dovenuniversiteit

Doordat Marlies Brokking (20) uit Zoetermeer van jongs af aan doof is, loopt ze in haar dagelijks leven vaak tegen beperkingen aan. Toch weerhoudt dat haar er niet van om positief in het leven te staan en een avontuur of uitdaging aan te gaan. Ze woont een jaar in de VS.

Lees meer
gezondheid

Blind geboren, toch dankbaar

Doordat hij blind geboren is, gaat een aantal dingen in het leven van Leonard de Ruijter (21) uit Leiden net even anders dan normaal. Toch heeft Leonard er geen moeite mee dat hij blind is. "Ik heb talenten van de Heere gekregen en die kan ik volledig benutten. Ik zou niet een-twee-drie willen genezen."

Lees meer
gezondheid

"Waarom werd ik gespaard?"

Zijn brommer moest hij inruilen voor een rolstoelfiets. Een ernstig ongeluk zette het leven van Peter Groeneveld (17) uit Gameren op zijn kop. Zijn voet raakte verbrijzeld; een amputatie dreigt.

Lees meer
gezondheid

Buikpijn die niet verdwijnt

Ze kent de gevolgen van een fietstocht. Toch stapt ze bijna elke dag op haar elektrische fiets en rijdt ze met een groep mee naar het Driestar College in Gouda. Alsof er niets aan de hand is. Alsof. Want het resultaat is felle buikpijn die de lach om haar mond doet verdwijnen. Voor even.

Lees meer