Subthema 'Gezondheid en ziekte'

Over de kwetsbaarheid van het lichaam.

gezondheid

Gewoon als ieder ander

Er zijn maar weinig leeftijdsgenoten die zich kunnen voorstellen hoeveel impact de ziekte sarcoïdose heeft op het leven van Monika Prins (14) uit Krimpen aan den IJssel. De tiener blijft er echter nuchter over. Dat past bij haar: niet te veel ophef maken over dingen die je toch niet kunt veranderen.

Lees meer
gezondheid

Leantine (15): Leven tussen hoop en vrees

Ziek is ze niet meer. Lamgeslagen evenmin. Leantine Schot (15) uit het Zeeuwse Waarde is te veel een vechter om bij de pakken neer te zitten. Toch kreeg ze vorig jaar een stevige dreun te verwerken. Een hersentumor zette haar stil. Nu gaat het leven weer door, maar een restje van de tumor bleef achter.

Lees meer
gezondheid

Te vaak in het ziekenhuis

Zijn donkere ogen dwalen langs het plafond. In gedachten telt hij de keren dat hij in het ziekenhuis lag. Dan schudt de 14-jarige Daniël zijn hoofd. Hij is de tel kwijt. Te vaak, zegt hij. Vorig jaar Kerst raakte hij zijn dikke darm kwijt. Een tijdelijke stoma kwam ervoor terug. 'Wil je hem zien?'

Lees meer
gezondheid

Zwaargewond na ongeluk

Je verheugt je op een logeerpartij, maar je belandt met een opengereten been in een ziekenhuis. Soms loopt een dag anders dan je had gedacht. Het overkwam Daniëlle Mekelenkamp (16) uit Bennekom.

Lees meer
gezondheid

'Ik weet niet of ik kan genezen'

De cheque-actie van Puntuit leverde begin dit jaar vier winnaars op. Henk, Annet, Janine en Daniël worden in het zonnetje gezet en krijgen van Puntuit een uitje naar eigen keuze aangeboden. Dit is de tweede aflevering in de serie. Over twee weken deel 3.

Lees meer
gezondheid

"Waarom werd ik gespaard?"

Zijn brommer moest hij inruilen voor een rolstoelfiets. Een ernstig ongeluk zette het leven van Peter Groeneveld (17) uit Gameren op zijn kop. Zijn voet raakte verbrijzeld; een amputatie dreigt.

Lees meer
gezondheid

Jeroen (23) leeft met de nier van (o)pa

Twee keer kreeg Jeroen van Setten (23) uit Schoten (België) een nier gedoneerd. Eerst van zijn vader, later van zijn opa. "Mijn dankbaarheid voor hen is niet uit te spreken."

Lees meer