Leonie studeert in een seculiere omgeving. „Door de onlinelessen is het lastig om wat te laten zien van mijn christen-zijn, maar de meeste studiegenoten weten dat ik christen ben. Ik ben er vanaf het begin open over geweest.” Met haar christelijke identiteit is Leonie een uitzondering. „Ik weet van één of twee anderen dat ze ook christelijk zijn, maar verder niet.”

Bij haar start op de universiteit zag Leonie wel op tegen het studeren in een seculiere omgeving. „Maar ik word door iedereen gerespecteerd. Het lijkt vaak alsof mijn medestudenten zich een uitzondering voelen omdat zij niet bezig zijn met geloof. Terwijl ik had verwacht dat juist ik de uitzondering zou zijn.”

Regelmatig krijgt Leonie van medestudenten vragen over het geloof. „Ze stellen vragen over heel basale zaken, zoals wat ik eigenlijk in de kerk doe of wat Pinksteren inhoudt.” Als het gesprek gaat over weekendplannen vertelt Leonie weleens dat ze op zondag naar de kerk gaat. „Op de middelbare school hoef je dat niet te vertellen, maar op de universiteit is dat anders. Het is zelfs nodig, met al de deadlines in en net na het weekend.”

 

Samenwonen

De christelijke studente is op haar beurt niet immuun voor de levensvisie van haar studiegenoten. „Je raakt gewend aan dingen die zij gewoon vinden. Samenwonen is voor velen van hen bijvoorbeeld heel gewoon. Het is niet zo dat door hun opvattingen mijn standpunt over zo’n onderwerp verandert, maar ik kijk er wel minder van op als studenten samenwonen.”

Schepping en evolutie komen in de studie van Leonie nauwelijks ter sprake. „Wel heb ik voor mijn bacheloreindonderzoek gekeken naar fylogenetische netwerken – een soort stambomen. Ik heb daar vooral wiskundig naar gekeken, maar het kan om een stamboom gaan die moet aantonen dat een aap evolueert tot een mens. Ook gaat het in mijn studie weleens over ”zoveel miljoen jaar geleden”. Dat neem ik dan niet voor waar aan.”

Voor een christen is het extra belangrijk om belangstelling te tonen in medestudenten, vindt Leonie. „Iemand zei een keer dat ik de enige christen was die ze kende. Dan voel ik de verantwoordelijkheid die ik als christen draag. Ik ben niet perfect, maar besef dan dat het echt uitmaakt hoe ik met hen omga. Dat het van belang is om écht te luisteren en er als een naaste voor hen te zijn.”

 

Bidden

Leonie probeert soms bewust te laten merken van Wie ze alles verwacht. „Als een tentamen goed is gegaan, zeg ik weleens dat God mij daarbij geholpen heeft. Dat zijn kleine dingen waarin je toch wat van God kunt laten zien.”

Ook is het goed om voor je medestudenten en jezelf te bidden, vindt Leonie. „Op een middelbare school moet je ook bidden, maar in een seculiere omgeving is dit nog onmisbaarder. Als je dat doet, is studeren totaal niet eng.”