Subthema 'Duurzaamheid'

Over een christelijke omgang met de schepping.

duurzaamheid

Zelfs een stokoude printer krijgen ze aan de praat

Blauwgrijze rook kringelt omhoog als de soldeerbout van Joas van der Eerden (17) het tin raakt dat zijn neef Justin Witjes (16) er zachtjes tegenaan duwt. Een druppel vloeibaar metaal hangt nu boven de HPlaptop die Joas hoopt te kunnen repareren. Voor het goede doel en tegen elektronisch afval.

Lees meer
Bijbel

"Duurzaam leven is een opdracht van God"

Dit jaar viel Earth Overshoot Day al op 2 augustus. Op die dag hadden we alle voor dit jaar duurzaam beschikbare grondstoffen opgebruikt; de rest van het jaar zijn we als mensheid bezig de aarde uit te putten. Zijn de Bijbel en het christelijk geloof niet in belangrijke mate schuldig aan de ecologische crisis?

Lees meer
duurzaamheid

Het klimaatkwaad van Joanne en Jelle

Milieumonster, klimaatkanjer, gemiddeld groen of een vette verkwister? Jelle Wielink (13) uit Kamperveen heeft 'af en toe' wel wat weg van die laatste categorie, geeft hij eerlijk toe.

Lees meer
levensstijl

Drie dames gaan meer shoppen met minder geld

Een bezoek aan een interieurwinkel, boekhandel of speelgoedwinkel is ongezond voor je portemonnee. Duurzaam is het evenmin. De vriendinnen Christine (14), Naomi (15), en Heleen (15) doen het anders. Ze krijgen ieder 15 euro van Puntuit en duiken daarmee in de wereld van gebruikte spullen.

Lees meer
duurzaamheid

Hoe scheppingsbewust ben jij? #testjezelf

Was jezelf in de rivier, ga lopend naar je afspraken en kweek boontjes in de achtertuin. Dan ben je pas écht milieubewust.

Lees meer
duurzaamheid

Duurzaam leven als "leuk en haalbaar" doel

Hoe leef je duurzaam? Een tiental jongeren 'en wat dertigplussers' kreeg zaterdag antwoord op die vraag bij de WoesteLand Academie in Arnhem.

Lees meer
duurzaamheid

Merel (29) wil motiveren voor een circulaire (wattes?) economie

Al als 10-jarig meisje was Merel Deelder (29) vegetariër. "En daar was ik heel fanatiek in." In 2013 startte ze samen met Eva Froger het bedrijf De Achtertuin dat trainingen en workshops aanbiedt over duurzaamheid. Haar drive: mensen inspireren om beter om te gaan met de aarde.

Lees meer
duurzaamheid

Studentenblog uit Oeganda (2): De boer op

In deze tweede aflevering van ons reisverslag reizen we mee naar het platteland van Oeganda. Op deze dag bezoeken wij een groot landbouwbedrijf in de omgeving van de hoofdstad.

Lees meer
duurzaamheid

Studentenblog (1) uit Oeganda: Opkomen voor kleine boeren

Vier studenten reizen deze week met Woord en Daad naar Oeganda in het kader van MP Watch. Zij onderzoeken hoe besluiten van Nederlandse politici mensen in Oeganda raken, en of dit beter kan. Vandaag schrijft Alette Paul (22) over de eerste dag van het bezoek.

Lees meer
jong

Zakgeld: op is op

Hoe ga je als ouders om met een 14-jarige puberdochter die al haar zakgeld wil besteden aan de aanschaf van dure laarzen? Hoeveel spaargeld hoort je kind te krijgen? Het zijn enkele dilemmas rond financiële opvoeding. Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) leven er onder ouders veel vragen over dit thema.

Lees meer