Het is nog vroeg in de ochtend als Kumar naar de markt gaat om verse groenten te kopen. Een dagelijkse routine voor de 16-jarige christen uit India. Plots duiken drie mannen op een motorfiets op. Voordat de tiener het doorheeft, overgieten ze hem met een vloeistof. Die blijkt een bijtend zuur te zijn, aldus International Christian Concern (ICC).​

Aanvankelijk denkt Kumar dat de mannen, die zich snel uit de voeten maken, hem met gewoon water natgooien. „Maar al snel begon mijn huid te branden”, vertelt het slachtoffer later aan Morning Star News. „Het brandende gevoel nam met elke seconde toe. Ik liet de mand vallen en rende schreeuwend en huilend naar mijn huis.”

Daar wordt hij uiteindelijk binnengedragen, met brandwonden over zijn hele lichaam. „Het was een gruwelijk tafereel”, schetst zus Raja later de situatie. „Hij had op dat moment vreselijke pijn en het enige wat ik kon doen, was de pijn delen door hem in mijn handen te nemen.”

Met hulp van de lokale predikant brengt de familie Kumar met spoed naar een plaatselijke kliniek waar hij eerste hulp krijgt. Zijn situatie is echter zo ernstig dat hij naar een gespecialiseerde brandwondenafdeling in een ander ziekenhuis wordt gestuurd. Het is dan vier dagen na de aanval.

De behandelend arts vraagt zich bij aankomst van de jonge christen hardop af hoe het kan dat de tiener nog in leven is, gezien de omvang van zijn brandwonden. Het zuur blijkt zo’n 65 procent van zijn lichaam –van zijn nek tot aan zijn knieën– te hebben aangetast.

Tegenstand

De aanval is vermoedelijk ingegeven door antichristelijke gevoelens. De familie heeft te maken gehad met tegenstand van hindoe-extremisten uit het dorp sinds ze twee jaar geleden het hindoeïsme verlieten voor het christendom. De broers waren actief als leider in de lokale kerk en hielden bijeenkomsten in hun huis.

Een maand voor de aanval, die in augustus plaatsvond in de noordelijke Indiase deelstaat Bihar, lieten enkele hindoe-extremisten weten dat ze van plan waren om alle mensen die het christelijk geloof aanhangen uit het dorp te verdrijven, licht een broer van Kamur toe. „We hebben er ook over gehoord, maar het heeft ons niet afgeschrikt. En plotseling vond deze aanval plaats.”

Volgens een lokale pastor maakt de wrede gebeurtenis de christelijke gemeenschap in de regio bang. „Er is een toegenomen antichristelijk sentiment en de aanvallen op christenen in het district nemen toe”, liet hij ICC weten. „Deze aanvallen worden steeds brutaler, net als wat er met Nitish Kumar is gebeurd.”

De familie Kumar laat zich evenwel door de aanval niet wegjagen. „We zijn nooit bang geweest voor tegenstand”, aldus broer Sanjeet. „We weten dat degenen die Christus toebehoren, vervolging het hoofd moeten bieden en de smalle weg moeten nemen om Gods koninkrijk binnen te gaan.”

Dagelijks

Ook in andere regio’s in India stijgt het aantal incidenten. In de afgelopen weken vonden er bijna dagelijks aanvallen plaats in de aangrenzende deelstaat Uttar Pradesh. De daders gaan in de meeste gevallen vrijuit. Mede vanwege het toenemende geweld tegen christenen steeg India in de afgelopen jaren naar de tiende plaats op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.