Subthema 'Kerkverlating'

Over twijfel, jongeren en de kerk.

kerk

Praktisch dienen in de kerk

Maurice Eenkhoorn (20) uit Genemuiden en Jelle Peters (21) uit Kamerik zijn graag praktisch bezig, ook in de kerk. „Dan heb ik het gevoel dat God bij mij is.”

Lees meer
jong

Jacob (nu 35) was voor z'n 18e al klaar met de kerk

Als het grote gebed begon, legden hij en zijn vrienden steevast hun hoofd op de bank voor hen. Om te slapen tot de dominee 'Amen' zei. Jacob Ordelman (35) trok al voor zijn achttiende de kerkdeur achter zich dicht. Door een 'Godswonder' is hij terug.

Lees meer
jong

Henrik gaat nu wél weer naar de kerk

Als zijn kerkelijke gemeente van locatie wisselt, grijpt Henrik (22) zijn kans. Al langere tijd gaat hij 's morgens niet meer naar de kerk. Nu kan hij er ongezien ook 's avonds tussenuit knijpen. Geloof zegt hem niets. Van levend geloof merkt hij weinig in zijn omgeving.'Ik zat 's avonds in de kerk te slapen. Op het moment dat ik wakker was, at ik mijn rol snoep leeg.'

Lees meer
twijfel

Brief Rhodé en Hanneke pijnlijk voor opvoeders

Herinner je je de open brief van Hanneke en Rhodé nog? Ze slaakten een noodkreet richting ouders en opvoeders om hen bij de afgrond van geloofstwijfel vandaan te halen. Jaco van den Broek meent dat de meiden een pijnlijk gemis bij opvoeders blootleggen.

Lees meer
twijfel

"Jongeren verlaten vooral de kerk vooral vanwege ongeloof ouders"

Echtscheiding en familieruzies zijn de belangrijkste oorzaak voor kerkverlating bij jongeren. Dat stellen twee Amerikaanse onderzoekers in hun recent verschenen studie 'Abandoning Faith'.

Lees meer
twijfel

Joost en Machiel over de kracht van het atheïsme

Het plotselinge bericht dat een goede vriend het geloof de rug toekeerde op basis van atheïstische argumenten, kwam bij Machiel Bijl (19) uit Nunspeet hard aan. Joost van der Mel (22) uit Doornspijk ervoer zelf de kracht van het atheïsme. Nu trekken ze samen op om jongeren -'atheïst of twijfelende christen'- toe te rusten.

Lees meer
kerk

Kerkverlating: Kijk als student ook kritisch naar jezelf

De oorzaak van kerkverlating ligt niet in de omgang van orthodoxe kerken met studenten, vinden Kees van den Brink, Auke Dijkstra, Kees van Ekeren, Koos-jan de Jager, Diederick Reijersen van Buuren, Jacob van der Tang en Laurens van der Tang. Laten studenten kritisch naar zichzelf kijken.

Lees meer
jong

Jacobse (JBGG) deed onderzoek naar kerkverlating onder jongeren

Niet alleen ambtsdragers, maar alle gemeenteleden hebben de taak ervoor te zorgen dat jongeren de kerk als een warm nest ervaren. 'Dat hoort bij het ambt aller gelovigen.'

Lees meer
kerk

"Jongere verlaat kerk om beleving"

Driekwart van de jongeren heeft vragen over geloven en hun plek in de kerk. Jongeren die de kerk verlaten, doen dat vooral omdat ze niet uit de voeten kunnen met de vorm van geloofsbeleving in hun gemeente. Slechts een enkeling geeft aan niet meer te geloven.

Lees meer
kerk

GG-er Eli (21) wordt priester in Rooms-Katholieke Kerk

Eli Stok (21) uit Vogelenzang verliet in 2008 de Gereformeerde Gemeenten om opgenomen te worden in de Rooms-Katholieke Kerk. Op dit moment studeert hij voor priester.

Lees meer