“Met dit detox-experiment willen we jongeren bewust maken van de impact van het online zijn in hun leven”, licht directeur Els van Dijk toe op EH.nl.

Patroon

“Studenten geven zelf ook aan dat zij in een patroon beland zijn waarin zij zichzelf onvoldoende rust geven en/of die ten koste gaat van hun creativiteit", aldus Van Dijk. "Studenten ervaren het experiment als een zware maar ook mooie opgave. Het leven is geworden tot een afwisseling van telefoon en laptop en zij zijn benieuwd wat er gebeurt als dat allemaal wegvalt. "Kan het ook zijn dat wegvallen van media effect heeft op mijn ADHD?" vraagt één van de studenten zich bijvoorbeeld af.”

Dagboek

Het project duurt van 18 januari tot en met vrijdag 26 januari en de studenten doen vrijwillig mee. Gedurende de periode houden ze een dagboek bij waarin ze minstens drie keer per dag hun belevenissen en ervaringen vastleggen. Vanuit de EH worden studenten begeleid om het experiment vol te houden.

De uitkomsten van het experiment zullen gedeeld worden met andere Basisjaarstudenten.

Mediawijzer

De opkomst van de smartphone heeft een grote invloed gehad op hoe jongeren omgaan met media. Uit het onderzoek ‘Monitor Jeugd en Media 2015’ van stichting Kennisnet in samenwerking met Mediawijzer.net blijkt dat 92 procent van de jongeren tussen 13-18 een mobieltje heeft. In 99 procent van de gevallen is dit een smartphone.

Uit verschillende onderzoeken blijkt de verslavende werking van het apparaat.