Subthema 'Sociale media en internet'

Over mediawijsheid en telefoongebruik.

jong

"Goed omgaan met smartphone moeten tieners nog leren"

Have smartphones destroyed a generation? Dat is de alarmerende vraag die prof. Jean M. Twenge stelt in een publicatie over jongerengedrag. De vraag komt voort uit 25 jaar onderzoek.

Lees meer
sociale media

Blog: Betalen met je gezicht

Onlangs zijn de nieuwe iphones gepresenteerd, met als paradepaardje de iPhone X. Het bijzondere aan deze telefoon is de Face-ID-technologie. Met deze techniek kun je je telefoon ontgrendelen door een scan van je hoofd te maken. Er kwamen direct veel vragen over de veiligheid en de privacy van dit systeem.

Lees meer
jong

Driekwart van de jongeren beveiligt hun smartphone slecht

Bijna acht op de tien jongeren tussen 16 en 25 jaar heeft zijn of haar smartphone zo slecht beveiligd, dat kwaadwillenden er moeiteloos misbruik van kunnen maken. Een op de vijf jongeren heeft zijn smartphone zodanig beveiligd dat deze bij diefstal onbruikbaar te maken is.

Lees meer
duurzaamheid

Een refurbished phone, doen of niet?

Een gebruikte telefoon die werkt als nieuw, maar voor een zacht prijsje. Dat is wat de aanbieders van deze gerenoveerde smartphones je vaak willen doen geloven. Maar is zo'n aanschaf een slimme koop?

Lees meer
sociale media

"Vloggen belangrijk voor ruim helft jeugd"

Meer dan de helft van de middelbare scholieren plaatst video's op een eigen YouTubekanaal. Vloggen is voor hen een belangrijke vorm van zelfexpressie, blijkt uit onderzoek van HEMA.

Lees meer
sociale media

Mathilde (21) wil verder zonder iPhone

Mathilde Stevenson (21) is nu nog in bezit van een iPhone - inclusief barst. Als het exemplaar er echter mee ophoudt, zal ze snel overgaan op een ouderwetse telefoon zonder internet. "Toen ik laatst voor de zoveelste keer mijn telefoon liet vallen, was ik een week offline."

Lees meer
internet

Blog: Welke informatie geef jij prijs? (met video)

Iedereen heeft tegenwoordig wel een smartphone. Met die smartphone kun je, via Google Play of via de Appstore, apps downloaden. Zodra je de gewenste app hebt gevonden en deze wilt downloaden, moet je een aantal voorwaarden accepteren - anders kun je de app niet downloaden. Maar wat staat er eigenlijk in die voorwaarden? Meer dan jij denkt!

Lees meer
Muziek

Organist Gert (22) is een hit op YouTube

Zijn eerste orgelfilmpje op YouTube, acht jaar geleden, was eigenlijk een grap. Inmiddels postte Gert van Hoef (22) uit Barneveld meer dan 300 filmpjes op het onlinekanaal. Zijn wereldwijde publiek: ruim 21.000 abonnees. En in totaal ruim 18 miljoen videoweergaven. 'Ik doe het niet om de cijfers. Het gaat me om de muziek.'

Lees meer
entertainment

CSFR-conferentie: 'Films kunnen bijdragen aan de geloofsgroei"

'Kunst is een spiegel van je eigen gedrag.' Dat zei docent Joël Valk woensdagavond tijdens een lezing over film en religie op de winterconferentie van de studentenvereniging CSFR in Lievelde. 'Films kunnen bijdragen aan de geloofsgroei. Wel is daarvoor reflectie nodig.'

Lees meer
seksualiteit

Gaby zat op haar 12e voor het eerst naakt achter de webcam

De Fillipijnse Gaby was nog maar 12 jaar toen ze gedwongen werd om naakt achter de webcam te gaan zitten. Vijf jaar lang werd ze seksueel misbruikt. Gaby: "Ik wilde dood, omdat ik geen pijn en angst meer wilde voelen."

Lees meer