Scholierenverkiezingen

Het Driestar College in Gouda, het Wartburg locatie Revius in Rotterdam, de Fruytier in Uddel, de Pieter Zandt in Kampen en het Hoornbeeck College in Gouda deden mee met de landelijke variant van ProDemos.

De Fruytier in Apeldoorn en het Ichthus in Veenendaal, het Driestar College in Leiden en het Calvijn in Goes regelden een eigen verkiezing. Vooral het Ichthus pakte het groots aan: daar gingen alle leerlingen stemmen en werd er 1913 keer gestemd.

Enkele opvallende resultaten:

  • In Uddel haalde de SGP net geen tweederdemeerderheid (98 zetels).
  • Op het Ichthus scoort de SGP stukken lager, 27 zetels, tegen 55 voor de ChristenUnie.
  • Als het aan de Driestar in Gouda ligt, komt Jezus Leeft met 7 zetels in de Kamer.
  • Op het Pieter Zandt zien ze wel wat in Wilders: 33 zetels.
  • Ook de Piratenpartij gooit hier en daar hoge hogen. Op de Fruytier 10 zetels, op het Ichthus 7 stuks.
  • Zelfs de partij voor Niet Stemmers haalt hier en daar een zetel. Op het Wartburg zelfs 3.


„Verkiezingen steeds boeiender”

Puntuit stelde alle leerlingen dezelfde vier vragen.


Wytze Adriaanse uit Nisse, Calvijn

Calvijn College in Goes, 2 havo/vwo, 14 jaar: „Ik zit in een plusgroep waarmee wij een schaduwverkiezing organiseren op school.”

Volg je deze verkiezingen?

”Allereerst kijk ik wel een paar keer per dag op de blog van de NOS. Als ik tijd heb volg ik de debatten en daarnaast lees ik iedere dag de krant waar ook het een en ander in staat.

Ik zit in een plusgroep waarmee wij een schaduwverkiezing organiseren op school. Vandaag is er de hele dag een lokaal vrij waar laptops staan met een stemformulier. Hier kun je stemmen op een van de partijen en wordt gevraagd waarom er op deze partij is gestemd. Ieder uur wisselen we van 'bemanning' in het stemlokaal en we halen ook klassen uit de les die dan moeten gaan stemmen.”

Wat valt je op tijdens deze verkiezingen?

“Wat mij opvalt, is dat de PvdA erg zakt maar dat de PVV juist flink stijgt en nog wel eens de grootste zou kunnen worden.”

Op welke partij zou jij stemmen en waarom?

“ChristenUnie omdat die veel aandacht geven aan een duurzame economie en dat vind ik belangrijk.”

Wat zou jij als eerste doen als premier?

“Ik zou meer geld uitgeven aan defensie en zorgen voor betere controle over de vluchtelingen die binnen komen.”


Silvan Hardeman uit Barneveld, Lodenstein

Lodenstein College in Amersfoort, 5 havo, 17 jaar: „Ik ben drie dagen op campagnetour geweest met de SGP, met Van der Staaij en nummer 5, Chris Stoffel.”

Volg je deze verkiezingen?

“Ik volg de verkiezingen op alle mogelijke manieren! Meestal zie ik iets verschijnen op sociale media en klik ik daarna door. Ook ben ik bij een aantal debatten geweest.

Ik houd me er heel intensief mee bezig, omdat ik actief ben binnen de SGP Jongeren. Ook ben ik drie dagen op campagnetour geweest met de SGP, met Van der Staaij en nummer 5, Chris Stoffel. Zo gingen we flyeren in Ede en Huizen en naar een bejaardentehuis in het kader van NL doet.”

Wat valt je op tijdens deze verkiezingen?

“Er is geen tweestrijd, zoals de voorgaande keren en de debatten leveren vaak geen duidelijke winnaars op.”

Op welke partij zou jij stemmen en waarom?

“De SGP. Zij komen op voor zaken die ik persoonlijk belangrijk vind: zoals bescherming van het leven, de landbouw en defensie. Ook de manier waarop zij dit uitdragen vind ik bijzonder goed!”

Wat zou jij als eerste doen als premier?

“Ik zou er als eerste voor zorgen dat alle harde werkers, zoals boeren en ondernemers, maar ook de eenverdieners, niet meer te maken hebben met overbodige en oneerlijke regels.”


Gerhard Poolman uit Hendrik-Ido-Ambacht, Wartburg

Wartburg Guido de Brès in Rotterdam, 6 vwo, 18 jaar: „Ik kijk graag naar de altijd spannende debatten.”

Volg je deze verkiezingen?

“Ik heb deze belangrijke campagne op de voet gevolgd. Vooral door het kijken naar de altijd spannende debatten en het dagelijks lezen van de kranten en tijdschriften. De lange interviews met lijstrekkers geven je vaak een goed inzicht in hun persoonlijkheid en opvattingen.”

Wat valt je op tijdens deze verkiezingen?

“Het valt mij op dat in de aanloop naar de verkiezingen veel draaide om bijzaken en dus niet om hoofdzaken. Het ging over de vraag hoe politici zich moeten verhouden tot journalisten. Een groot issue was de diplomatieke rel met Turkije. Interessant, maar het is een bijzaak, want het is slechts een symptoom van het falen van de multiculturele samenleving.”

Op welke partij zou jij stemmen en waarom?

“Persoonlijk vind ik dat de overheid noodzakelijk, maar ook gevaarlijk is. Daarom ben ik voor een kleine overheid die de rechten van minderheden, zoals christenen, wil waarborgen, zodat zij een rustig leven kunnen leiden. Dan kom je al snel op de SGP of het CDA uit. Ik hoop dat het CDA de minister-president mag leveren en dat de SGP ook in de periode 2017-2021 haar steentje mag bijdragen!”

Wat zou jij als eerste doen als premier?

“De immigratie terugdraaien tot het minimum. De multiculturele samenleving heeft gefaald, zoals afgelopen zaterdag in Rotterdam wel duidelijk is geworden. Na een periode van grote onrust moet Nederland op adem komen en zich gaan bezinnen op de vraag hoe we nieuwkomers moeten integreren.”


Cathinka Ruissen uit Meteren, Gomarus

Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem, 5 havo, 17 jaar: „Als premier zou ik de zondagsrust in ere herstellen.”

Volg je deze verkiezingen?

“Ik heb deze campagnes goed in de gaten gehouden, omdat ik het belangrijk vind hoe ons land wordt bestuurd in de toekomst. Zo keek ik op Youtube en NPO.nl naar talkshows over de verkiezingen. Ons hele gezin volgt de verkiezingen op de voet dus van uitspraken van lijsttrekkers was ik redelijk snel op de hoogte. Ik kijk niet naar alle debatten maar de hoogtepunten zie ik wel altijd.”

Wat valt je op tijdens deze verkiezingen?

“Het valt mij op dat het vaak niet per se gaat om de inhoud van de partijen maar over de personen. Veel partijen hebben uitgesloten met Geert Wilders te willen regeren in plaats van hun eigen standpunten naar voren te brengen.

Op welke partij zou jij stemmen en waarom?

“Ik zou op de SGP stemmen. Er is niets waar ik het mee oneens ben. De christelijke normen en waarden en de keuze vóór het leven zijn belangrijke standpunten.”

Wat zou jij als eerste doen als premier?

“Als premier zou ik de zondagsrust in ere herstellen. Niet alleen omdat de zondag Gods dag is maar ook omdat het goed is voor de gezondheid om een dag volledige rust te hebben.”


Ilse van de Bruinhorst uit Garderen, Fruytier

Jacobus Fruytier in Apeldoorn, 4 havo, 15 jaar: „Ik volg het bijna iedere dag op sociale media.”

Volg je deze verkiezingen?

“Bijna iedere dag op sociale media. Ook luister ik verschillende debatten die er gevoerd worden.”

Wat valt je op tijdens deze verkiezingen?

“Ik verwacht dat partijen zoals de CDA en D66 hoger uitkomen. Ik heb meer aandacht voor deze verkiezingen dan anders, omdat ik nu kan zien hoeveel invloed mijn stem heeft op de vorming van de regering.”

Op welke partij zou jij stemmen en waarom?

“De SGP. Omdat deze partij naar mijn mening goede standpunten heeft die bij mijn christelijke geloof passen.”

Wat zou jij als eerste doen als premier?

“Meer aandacht voor de ouderenzorg, het voorkomen van abortus en euthanasie. Verder zou ik niet gaan bezuinigen op gebied van defensie en onderwijs.”


Arij Heijboer uit Ede, Driestar

Driestar College in Gouda, 5 havo, 18 jaar: „In deze onrustige tijden is het belangrijk dat we een sterke krijgsmacht hebben.”

Volg je deze verkiezingen?

”Ik lees zowel kranten, als tijdschriften. Denk aan bladen zoals Elsevier, Vrij Nederland. Maar ook vai sociale media. En ik kijk wel eens talkshows, zoals Pauw en Jinek.”

Wat valt je op tijdens deze verkiezingen?

”Deze verkiezingen zijn erg belangrijk. Onze keus bepaalt het beleid voor de volgende jaren. Deze verkiezingen zijn ook anders: er is geen tweestrijd, zoals de vorige keer. Er zijn meerdere partijen in de race voor het premierschap. Wat nog meer apart is: de VVD komt wel weg met hun optimisme over de economie maar de PvdA niet.”

Op welke partij zou jij stemmen en waarom?

“SGP. De partij is tegen euthanasie en abortus, wat mij zeer aanspreekt. Tevens is de partij al heel lang voor een vergroting van het defensiebudget, nu zie je dat andere partijen datzelfde gaan doen naar aanloop van de verkiezingen om zieltjes te winnen. Ook ben ik net als de SGP voor een zo klein mogelijke overheid.”

Wat zou jij als eerste doen als premier?

“Me houden aan de NAVO-norm, van het uitgeven 2 procent van de begroting. We zitten nu zwaar onder deze norm en vooral Amerika doekt er voor op, Trump heeft gezegd hiermee te stoppen. Ik begrijp dat mensen hun bedenkingen hebben bij president Trump maar hierin heeft hij volgens mij gelijk. In deze onrustige tijden is het belangrijk dat we een sterke operationele krijgsmacht hebben.


Marthe Potappel uit Ridderkerk, Wartburg

Wartburg De Swaef in Rotterdam, 4 mavo, 15 jaar: „Het CDA lijkt me strategisch gezien de beste keuze om de PVV of de VVD niet te laten winnen.”

Volg je deze verkiezingen?

“Ik volg de verkiezingen via sociale media, Youtube en de nieuwsapp op mijn telefoon. Zo kijk ik interessante debatten terug of een samenvatting daarvan. Op school werd er ook aandacht aan besteed. De verkiezingen vind ik interessant omdat het de toekomst van ons land aangaat.”

Wat valt je op tijdens deze verkiezingen?

“Dat steeds meer mensen het plegen van abortus of euthanasie goed en normaal gaan vinden, daar maak ik me wel zorgen over.”

Op welke partij zou jij stemmen en waarom?

“Ik heb nog niet echt een bepaalde partij voor ogen. Ik zou het liefst voor een christelijke partij gaan. Ik twijfel tussen CU, SGP of CDA. Ik vind de SGP en CU de beste standpunten hebben, maar het CDA lijkt me strategisch gezien de beste keuze om de PVV of de VVD niet te laten winnen.”

Wat zou jij als eerste doen als premier?

“Ik zou als eerste het vluchtelingenprobleem proberen op te lossen.”


Mike van Oosterom uit Woudenberg, Ichthus

Ichthus College in Veenendaal, 5 havo, 17 jaar: „Ik vind de verkiezingen steeds boeiender worden.”

Volg je deze verkiezingen?

“Nadat we met maatschappijleer over politiek hadden gepraat, kreeg ik steeds meer te weten over de standpunten van bepaalde partijen. Daardoor ben ik me ook meer gaan afvragen bij welke partij mijn opvattingen passen. Ik vind de verkiezingen steeds boeiender worden. Mede door het idee dat ik tijdens de volgende verkiezingen ook in het stemhokje kom te staan.”

Wat valt je op tijdens deze verkiezingen?

“Vooral tijdens deze verkiezingen lijkt het belangrijker te worden dan ooit, wie er als winnaar uitkomt. Dit komt vooral door veel boeiende kwesties die in Nederland spelen zoals het onderwerp “discriminatie” en “asielzoekers”.”

Op welke partij zou jij stemmen en waarom?

“Dan zou ik op het CDA stemmen. Als ik de standpunten van de partijen naast elkaar leg, komt het CDA van Buma het beste op mij over. Buma lijk me ook iemand die Nederland op een fatsoenlijke wijze kan besturen.”

Wat zou jij als eerste doen als premier?

“Allereerst wil ik kijken naar het vluchtelingenprobleem. Ook vind ik dat ouderenzorg moet worden verbeterd. Vooral door de groeiende vergrijzing lijkt mij dit een uiterst belangrijk punt.”


Gerwin Chevalking, Driestar Lekkerkerk

Driestar College in Lekkerkerk, 4 vmbo-GT, 15 jaar.

Volg je deze verkiezingen?

"Ik volg de verkiezingen via sociale media. Ik kijk elke avond op mijn telefoon naar het nieuws en zo kan ik het precies volgen. Ik houd mij ermee bezig door het nieuws goed te volgen. Het gaat toch over de toekomst van Nederland."

Wat valt je op tijdens deze verkiezingen?

“De SGP krijgt meer aandacht. Dit komt door goede standpunten en meer campagne voeren."

Op welke partij zou jij stemmen en waarom?

“De SGP, omdat zij niet alleen christelijke standpunten hebben, maar ook standpunten hebben die de waarden en normen in Nederland terug moeten brengen."

Wat zou jij als eerste doen als premier?

"Zorgen dat ik niet de hele dag achter een bureau hoef te zitten, maar ook veel afwisseling heb. Ik kan niet echt stil zitten."