„Whatsapp is voor mij niet meer dan een handig hulpmiddel”

Nieuws   05 feb. 2020 | tekst Chris Klaasse, beeld WhatsApp
LisetteJanssenfoto

„Sorry dat ik je gebeld heb. T ging per ongeluk!” appt Lisette naar iemand die in haar contactenlijst opgeslagen staat als ”Correspondentiejongen krant”. „Geeft niet meid wil je wel contact of”, probeert de liefdeszoeker nog. Maar de 18-jarige studente ziet het niet zitten.

Het contact dat Lisette Janssen met de jongen van de kennismakingsadvertentie heeft, is een van de weinige gesprekken die ze in de eerste week van 2020 via WhatsApp voert. Op een enkele nieuwjaarswens, geklets met twee vriendinnen en wat gesputter in een klassenapp na valt er weinig te beleven „Ik ben geen gezelligheidsapper.”

Lisette studeert hbo verpleegkunde en woont in het westen van Nederland, bij haar ouders. Ze heeft een bijbaan in de ouderenzorg, spreekt regelmatig af met vriendinnen en bezoekt trouw de jeugdvereniging van de kerk.

Eerst over je accountinformatie. Daarin staat een Bijbeltekst. Waarom?

„O ja. Dat was ik alweer vergeten. Het is gewoon een mooie tekst. De meeste mensen hebben daar van die onzinzinnetjes staan. Je kunt er maar beter iets waardevols zetten, toch?”

Reageer je vaker op contactadvertenties uit het RD?

„Haha. Heel slecht, maar ik ben altijd nieuwsgierig naar het gezicht achter die advertenties. Dus ik sla het telefoonnummer op en kijk dan welke profielfoto erbij hoort.”

Sinds wanneer heb je WhatsApp?

„Sinds klas 2 van de middelbare school. In de eerste gebruikte ik de app van mijn moeder. Dat was soms lastig. Ze vroeg bijvoorbeeld eens aan Inge, haar collega, of ze een dienst wilde ruilen. Dat dacht ze. Want de vraag bleek aan mijn klasgenoot met dezelfde naam gesteld te zijn.”

De drukste appgroepen zijn die van je klas en van het verzorgingshuis waar je werkt. Maar je neemt nauwelijks deel aan die gesprekken.

„Tsja, al dat gebakkelei over nieuwe werkroosters, daar ga ik me niet mee bemoeien. Wat heeft het voor zin om daar tegen je collega’s over te klagen?

Het gebeurt ook vaak dat gesprekken van de werkvloer in de app worden voortgezet. Als je die dag vrij hebt, kun je er dus niet over meepraten.

En in de klassenapp gaat het niet vaak over belangrijke dingen. Klasgenoten laten weten dat ze hun bus missen, bijvoorbeeld.”

Denk je weleens: ik stap uit een appgroep?

„Ja. Ik ben weleens bij een bijeenkomst van een studentenvereniging geweest en dan word je direct in de groep gestopt. Het is bij dat ene bezoekje gebleven, dus ben ik echt een vreemdeling in de appgroep. Daar kan ik dus maar beter uit stappen.”

Met een enkeling app je vaak, verder houd je je koest. Is appen voor jou een noodzakelijk kwaad?

„Dat niet, maar het is ook niet meer dan een handig hulpmiddel. Ik ga niet voor de gezelligheid appen.

Met mijn beste vriendinnen klets ik weleens bij via WhatsApp. Verder gebruik ik het vooral om afspraken te maken, over studieopdrachten te overleggen of foto’s te delen.”

Op zondag app je niet. Staat je telefoon dan uit?

„Ja. Alleen als ik moet werken heb ik hem nodig om in het systeem in te loggen. Verder gebruik ik hem niet. Dat is heerlijk. Je hebt dan alle tijd om rustig na te denken en te lezen en zo. Op een andere dag zou het me niet lukken om offline te zijn, terwijl dat wel heel goed en fijn is.”

Ben je weleens verslaafd geweest aan WhatsApp?

„Twee jaar geleden appte ik veel met een jongen die ik op vakantie had leren kennen. Dat was in de zomervakantie, dus dan heb je er alle tijd voor. Terwijl iedereen buiten genoot van het lekkere weer liep ik regelmatig naar binnen om te appen. Dat sloeg nergens op. Toen voelde ik me een beetje verslaafd. Nu app ik zo’n twintig minuten per dag.”

Heb je ooit negatieve ervaringen met WhatsApp gehad?

„In de klassenapp verschijnen ’s avonds laat weleens gekke berichten van mensen die blijkbaar dronken zijn. Dat is vervelend, maar daar heb ik zelf niets mee te maken.”

Je zit met een vriendin en een onbekende jongen in een appgroep. Hij vraagt onder andere hoe het SGP-standpunt over de doodstraf te rijmen is met het zesde gebod. Wat is dat voor groep?

„Die jongen hebben we ontmoet op een jongerenavond. Hij heeft geen christelijke achtergrond, maar gaat sinds afgelopen zomer elke zondag naar de kerk. We hebben die avond lang met hem gepraat en afgesproken om contact te houden. De groep is aangemaakt voor hem om vragen over het geloof te kunnen stellen. Dat hij daar gebruik van maakt, vinden we heel bijzonder.”


Lisette heet in het echt anders.

Terug naar Mijn WhatsApp