MoldaviŽblog #1: We zijn er!

Nieuws   21 jun. 2019 | tekst Kom over en help, beeld Kom over en help
IMG_9191
4166223270_957d79e8a3_b

Muggen, vreemde luchtjes, prachtig uitzicht over Chisinau: om negen uur (bij jullie acht uur) kwamen we uit het vliegveld en stapten we de busjes in naar ho(s)tel Fides. Bij toewijzing van de kamers bleken de dames geluk te hebben: ze slapen in een hotelkamer mťt airco. De jongens hebben het daar soms nog moeilijk mee. Voordeel is dat ze hun drinken bij de meiden in de koelkast mogen bewaren.

 


 

Afbeelding: straatbeeld van Chisinau

 


 

Na een warme nacht, want afkoelen doet het hier niet echt, stond er een heerlijk ontbijt voor ons klaar. De meesten van ons hadden goed geslapen. Een enkeling met sokken aan, anderen hadden last van muggen of van harde veren in hun rug. Maar we begonnen met frisse moed.

Na de Bijbelstudie in groepjes vertrokken we naar het centrum van Chisinau. Daar kregen we een boeiende rondleiding door de stad van gids Chris, een Amerikaan die al vier jaar in Moldavië woont. Hij legde ons uit waarom er zo veel Griekse elementen in de gebouwen te zien zijn. Ook de verstopte tekens van de Sovjet-Unie, zoals een maansikkel op een putdeksel, kregen de aandacht. Literatuur is voor de Moldaven van groot belang geweest voor de ontwikkeling van hun taal. We hebben gehoord hoe twee Moldaafse geliefden (beiden dichtten ze graag) geheime liefdesbrieven schreven en we weten nu dat er ruim honderd jaar geleden wel 77 synagoges in Chisinau waren.

Na de stadswandeling werden we overladen met heerlijke pizza’s en fris water. Het is hier boven de dertig graden, dus dat kon geen kwaad. Robin vroeg zich af of dat zwarte nou inktvis was of olijf. Weer wat geleerd, hij dacht dat olijven altijd groen waren.

Na de pizza namen we een kijkje bij Technosoft, een softwarebedrijf waarvan het management in Nederland zit, in Deventer. Technosoft had deze ontmoeting voor ons georganiseerd en dat hebben ze geweldig gedaan! We kregen een inkijkje in het proces van softwareontwikkeling. Paul weet wel wat van programmeren en hij had een leuk gesprek met één van de werknemers. Een enkeling heeft zelfs nog wat gesport op het fitnessapparaat in het kantoor van Technosoft.

Terug naar Fides en langs de supermarkt. Naomi merkte op: “De supermarkt, dat vind ik altijd het leukste van zo’n week!” Bij thuiskomst is Joost de muur van zijn kamer gaan schoonmaken, vraag hem zelf maar waarom. Na de vrije tijd gaan we eten.

Vandaag hebben we met name de rijke kant van dit land gezien. De Audi’s en de BMW’s rijden af en aan in Chisinau. Maar morgen zullen we iets heel anders meemaken, als we de stad uitgaan.

Terug naar MoldaviŽreis IBC'ers Guido de BrŤs