MoldaviŽblog #3: Zonnige zondag in Chisinau

Nieuws   24 jun. 2019 | tekst Kom over en help, beeld Kom over en help
IMG_9324
IMG_9327
IMG_9328(1)
IMG_9330
IMG_9331

We hebben een ontspannen, zonnige zondag gehad. Het gaat hier kerkelijk gezien wat anders dan de meesten van ons gewend zijn.

Om tien uur waren we welkom in de gemeente van Vladimir, de man van de partnerorganisatie die steeds met ons meereist. We waren zeer welkom: alles werd uit de kast getrokken om de dienst voor ons begrijpelijk te maken. Er was een klein aantal headsets en drie gemeenteleden kwamen tussen ons in zitten om te vertalen. Het is een kleine gemeente hier in de stad en ze waren blij dat wij er waren. Halverwege de dienst hebben we twee liederen gezongen: Psalm 134:3 en ‘Abba Vader’. De pianist ging meespelen bij het laatste lied, dat was een mooi moment van verbondenheid. 

Om kwart voor tien zaten we op onze plek, om kwart over twaalf verlieten we de kerk. En als je weinig van de dienst kunt volgen, is dat best pittig! Maar het is goed om in een plaatselijke gemeente aanwezig te zijn. En waar Gods Woord opengaat, waar Hij geprezen wordt en waar we Gods zegen meekrijgen, is het nooit voor niets geweest dat je er was. De verbondenheid tussen christenen in alle plaatsen is iets waaraan we graag meewerken.

Sowieso valt ons de gastvrijheid op van de mensen en bedrijven die we bezoeken! Er wordt koffie voor ons gemaakt, er staat wat te eten klaar (dat niet ieders maag en darmen goed kunnen verdragen, de wc wordt door een enkeling wat vaker dan normaal bezocht), we krijgen alle tijd en ruimte om rond te kijken. Mooi en leerzaam!

Na de koffie hebben we geluncht. Daarna hadden we een paar uur voor onszelf. Er zijn er die wat gingen bijslapen, anderen hebben in de tuin gezeten of gelegen met een boek en binnen werd fanatiek een spel gedaan. Na het diner zijn we gaan zingen in de tuin. Ook dat was een bijzonder moment. In een vreemd land is de Heere niet ver, maar mogen we Hem eren in ons lied. Aansluitend zijn we een uitgebreide Bijbelstudie gaan doen. Met een kleine groep raakten we in een goed gesprek. Dat zijn de meerwaardes van dergelijke reizen: de gesprekken van hart tot hart.

Na de dagsluiting door Wilbert en William was het snel rustig in het hostel. We merken wel dat de moeheid wat meer aan de oppervlakte komt!

Vandaag, maandag, is het weer vroeg dag. Om half acht beginnen we met Bijbelstudie en aansluitend ontbijten we. Daarna vertrekken we naar Araco International, een productiebedrijf op een afstand van twee uur rijden. Ik vermoed dat er heel wat oogjes zullen dichtvallen in de busjes!

Terug naar MoldaviŽreis IBC'ers Guido de BrŤs