EMMELOORD - Tien rugstreeppadden hebben een zender meegekregen zodat er onderzoek kan worden gedaan naar hun gedrag. De padden vormen een beschermde diersoort. Ze zijn maandag teruggezet in hun leefomgeving in de gemeente Noordoostpolder.

Net als een aantal andere dieren zorgen rugstreeppadden er geregeld voor dat bouwprojecten worden stilgelegd. Wanneer de dieren worden ontdekt, trekken milieuorganisaties al snel aan de bel om te voorkomen dat er wordt gebouwd rond de plek waar ze zitten. Dat levert vaak vertraging op bij bouwprojecten. De ene keer kan er desondanks toch worden gebouwd, de andere keer wordt bij een bouwterrein een gebied ingericht dat gunstig is voor de zeldzame padden.

Het onderzoek moet er uiteindelijk toe leiden dat de padden niet langer bouwplaatsen verstoren, maakte de stichting Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland (Ravon) bekend.

De padden graven graag in bijvoorbeeld opgespoten zand, legt projectleider Annemarieke Spitzen van Ravon uit. Dat veroorzaakt problemen bij de voortgang van bouwprojecten. Het onderzoek in opdracht van de provincie Flevoland moet meer duidelijk maken over het gedrag van de diersoort. Zo weten onderzoekers niet hoeveel kilometer de padden afleggen en op welke plaatsen ze overwinteren.

De resultaten van het onderzoek wil de provincie gebruiken bij het maken van plannen voor bouwplaatsen. De zenders zijn geïmplanteerd in de buikholtes van drie vrouwtjes en zeven mannetjes. De zender zit ze volgens Spitzen niet in de weg. Het onderzoek loopt tot volgend jaar zomer.