Calvijn, Guido, Revius en PZ gaan er "vol voor" in nationale debatarena

Nieuws van het Calvijn College   20 jan. 2017 | Puntuitredactie, beeld iStock
debat_discussie_iStock

Vier teams van drie refoscholen kruisen zaterdag de verbale degens. Misschien wel tegen elkaar!? Tot de tanden toe bewapend en tot in de puntjes voorbereid gaan de scholieren van het Calvijn, het Wartburg (Guido en Revius) en de PZ het NK Debatteren in. Een vooruitblik met vier dames van het dito aantal teams.

De redenaars:

  • Judith van de Brink (17) uit Kampen van de Pieter Zandt Scholengemeenschap in Kampen (6 vwo);
  • Elsemarie Adriaanse (17) uit Hardinxveld-Giessendam van het Wartburg College, locatie Guido de Bres in Rotterdam (6 vwo);
  • Judith van Eck (16) uit Goes van het Calvijn College in Goes (6 vwo).
  • Annemieke Vermeulen (17) uit Capelle aan den IJssel van het Wartburg College, locatie Revius in Rotterdam (6 vwo).

Hoe hebben jullie teams zich voorbereid?

Judith van de Brink (van PZ): "Op de finaledag van aankomende zaterdag debatteren we over vier stellingen. We kregen drie stellingen te horen die we konden voorbereiden, waarvan we er zaterdag twee terugkrijgen. De andere twee stellingen zijn verassingsstellingen, die we in twintig minuten moeten voorbereiden.

Na de voorronde hebben we een weekje rust gepakt, daarna zijn we er vol tegenaan gegaan. Over elke stelling hebben we gedebatteerd. Daardoor verbeter je je argumentatie. Ook hebben we gekeken naar de individuele beoordelingen vanuit de voorronde en daar hebben we aan gewerkt. "

Elsemarie: "Zodra de stellingen bekend waren, besloten we om binnen onze eigen debatclub erover te debatteren. Hierdoor werd ons snel bekend waar de stellingen om draaiden en wat de knelpunten zijn. Aan de hand hiervan zijn we de argumenten voor de stellingen gaan uitwerken. Daarnaast proberen we ook weerleggingen en reparaties voor te bereiden om zaterdag niet met onze mond vol tanden te staan. De toetsen en mondelingen deze week gooien een beetje roet in het eten, maar alles komt goed!"

Judith "de tweede" (van het Calvijn College): "Nadat we ons een beetje hadden ingelezen in de stellingen, hebben we gezamenlijk argumenten bedacht en onze speeches uitgeschreven. Verder hebben we vooral geoefend, onder andere met het houden van een improvisatiedebat, omdat we bij twee van de vier debatten pas twintig minuten van tevoren de stelling te horen krijgen!"

Annemieke (Revius): "Net als de andere teams hebben wij ons van het Revius gezamenlijk voorbereid. Zelf ben ik op dit moment nog steeds bezig met voorbereiden. Ik heb de derde beurt in het debat en dat houdt in dat ik alles ter plekke moet verzinnen. Daarom lees ik nu vooral heel veel, zodat ik beide kanten van de stelling goed helder heb. Vannacht ga ik niet al te laat naar bed en dan morgen er flink tegenaan!"

Hoe schat je jullie kansen in?

Elsemarie: "Tijdens de voorronde eindigden we op de derde plek en werd onze eerste spreker, Sanne van der Aa, de beste debater van de dag! We hebben dus hoge verwachtingen, maar we realiseren ons dat het hard werken wordt..."

Judith (Calvijn): "We hopen op een plaats in de top-15. Maar als het lukt om alles eruit te halen wat erin zit, hebben we daarmee ons doel bereikt.

Judith (PZ): "Bij de voorronde wisten we dat we goed waren voorbereid. Toch kwam het als een verassing dat we door waren. Dat was de PZ nog nooit gelukt! Op dit moment staan we qua punten op de 15e van de 32 plekken. We hebben het wel over onze kansen gehad, maar dat is heel lastig in te schatten. Het hangt van veel factoren af. Het zou natuurlijk leuk zijn om in de top 10 te komen. Je debatteert natuurlijk tegen de beste teams van Nederland dus of het realistisch is, weet ik niet haha. Persoonlijk ga ik zonder verwachtingen de finaledag in."

Annemieke: "Hmm.. lastig. Dit is de eerste keer dat wij als Revius met onze nieuwe docent van de debatclub door zijn naar de finale. We zijn in de voorronde als derde geëindigd, heel slecht zijn we niet. Maar andere scholen die mee doen, zijn ook bizar goed. Ons doel is vooral plezier hebben en dat moet zeker lukken."

Spanning stijgt. Al nagelsbijten?

Elsemarie: "Ja, de spanning stijgt inmiddels wel nu het dichterbij komt. Maar de sfeer is goed en we hebben er veel zin in."

Judith (Calvijn): "De spanning begint zo langzaamaan wel te komen ja."

Judith (PZ): "We hebben de rest van het debatteam van de Pieter Zandt en onze leraar meneer Schouls als supporter. We hebben dit als team bereikt. Zaterdag gaan we er weer vol voor."

Annemieke: "Ja, de zenuwen voel ik al wel. Tot nu toe heb ik nog nooit met een mond vol tanden gestaan bij een debat. Maar de tegenstanders zijn nu wel erg goed. Ik hoop vooral dat ik mijn beurten lekker vol kan praten en dan niet met alleen maar onzin…"


Vorig jaar eindigde het team van het Wartburg College als 16e en die van het Calvijn College als 21e. Lees hier meer en bekijk hier het videoverslag.


Wil jij regelmatig het beste van jongerensite Puntuit (voor jongeren van 12 tot en met 25 jaar) op je smartphone ontvangen? Dat kan nu ook door je aan te melden bij de redactie via WhatsApp. Puntuit voegt je dan toe aan een lijst, waarna je af en toe een link naar een artikel –eentje die je gelezen/gezien moet hebben– krijgt toegestuurd.

Terug naar Nieuws van het Calvijn College