Calvijners ruimen de straten van Krabbendijke op

Nieuws van het Calvijn College   09 feb. 2017 | Puntuit, beeld Calvijn College
calvijn

Over duurzaamheid ging het de afgelopen weken bij leerlingen uit klas 1 (praktische stream) van het Calvijn College in Krabbendijke Appelstraat. Natuurlijk moest al die opgedane kennis ook in de praktijk gebracht worden. En dus gingen Matthijs, Arjan en Daniëlle gisteren met hun klasgenoten afval prikken.

Matthijs van der Hart (13), Krabbendijke:

“We liepen gisteren met twee brugklassen door Krabbendijke om rommel op te ruimen met prikkers. Het was best leuk: beter dan les. We hebben behoorlijk wat verzameld, een stuk of vier vuilniszakken vol.

Of we nog iets bijzonders hebben gevonden? Nee, geen zak met geld helaas. Wel een voetbal. En een groot soepblik.

Ik vond het best interessant om over duurzaamheid te leren. We hebben bijvoorbeeld een presentatie gehad over recyclen. En het is best aangrijpend om te zien hoeveel troep er op straat ligt.

Zelf gooide ik af en toe wel eens een kauwgompje of een lollystokje weg, maar dat ga ik nu niet meer doen.”


 

Arjan Poortvliet (13), Kruiningen:

“Nu we deze lessen op school hebben gehad, valt het me op hoeveel afval er eigenlijk op straat ligt. We kwamen gisteren vooral lege chipszakken tegen, lollystokjes en blikjes. Dat soort dingen. Soms was het best vies, maar we hadden handschoenen aan dus ik vond het niet erg om te doen.

Wat ik leuk vond aan het afval prikken? Dat we de straten netjes gingen houden. Afval is slecht voor dieren. Ook voor huisdieren bijvoorbeeld. Honden kunnen erop zitten kauwen. En sommige dieren stikken in het plastic.

Thuis scheiden we afval altijd. En ik gooi eigenlijk nooit iets op de grond. Ik fiets altijd met een groep van Kruiningen naar het Calvijn College in Krabbendijke, maar als ik afval heb gooi ik dat altijd in één van de blikvangers langs de kant van de weg.”


 

Daniëlle van Leeuwen (13), Yerseke:

“Ik ben best geschrokken van de hoeveelheid afval die we tegenkwamen. Tegelijkertijd verbaasde me het ook niet. Als je om je heen kijkt, zie je zoveel rondslingeren. De meeste van die spullen zijn weggegooid. Verpakkingen van snoeppapiertjes bijvoorbeeld, en kauwgom. Ik denk dat vooral jongeren en kinderen dat doen.

Zelf gooide ik ook wel eens wat weg. Nu ga ik dat denk ik niet meer doen. Als ik afval heb, stop ik het in het vervolg in mijn zak en wacht ik tot ik een prullenbak zie om het in te gooien.

Waarom niet gewoon op straat gooien? Nou, veel van ons afval komt in de zee terecht, en dat is weer slecht voor de dieren die er in leven. Het is gewoon niet goed voor het milieu. En ik denk ook dat God van ons vraagt dat we goed voor de aarde moeten zorgen.”

 

Terug naar Nieuws van het Calvijn College