Calvijners: "We hadden het gevoel alsof we wereldkampioen waren"

Nieuws van het Calvijn College   12 apr. 2017 | Puntuitredactie, beeld RD en Calvijn College
WhatsApp Image 2017-04-11 at 15(4)
WhatsApp Image 2017-04-11 at 15(5)
WhatsApp Image 2017-04-11 at 15(2)
WhatsApp Image 2017-04-11 at 15(3)
WhatsApp Image 2017-04-11 at 15
WhatsApp Image 2017-04-11 at 15(1)
calvijnprijs(1)

Ze hadden de hoogste winst van alle junior company's van Nederland. Met in totaal 600 keiharde euro's. De jury was dan ook onder de indruk van Glass Designer, de minionderneming van het Calvijn College die met 2e prijs aan de haal ging bij de wedstrijd "Beste junior company van Nederland". Martijn Dieleman (16), Ming Moerdijk (16), Geert van de Velde (16) en Sander Simons (16) hadden de winst niet verwacht. "We hadden het gevoel alsof we wereldkampioen waren."

"We dachten eerder aan een 4de en heel misschien een 3e plaats. Want de jury van Jong Ondernemen geeft veel punten als je een milieuvriendelijk product hebt", vertelt Martijn. "Bijna alle finalisten hadden een milieuvriendelijk product als basisproduct. Wij niet. Hoewel we wel een duurzaam product in ons assortiment hadden. De top 3 leek ons onhaalbaar. Het was een gaaf gevoel om dan toch 2e te worden."

Het bedrijfje Glass Designer bewerkt glazen met een laser en zet er een tekst/logo op die de klant wenst.

Verbaasd

Waarom ze dan toch de prijs gewonnen hadden? Ming: "De jury was erg onder de indruk van onze omzet en winst. De omzet was bijna 1300 euro en de winst meer dan 600 euro. Plus nog de 150 euro voor de 2e plaats. Onze aandeelhouders krijgen 15 euro per aandeel terug, terwijl ze maar 5 euro hadden betaald. De rest van het geld kunnen we verdelen onder ons vieren." Martijn: "Iedereen in de zaal was verbaasd over onze hoge winst. Ik denk dat we daar veel punten mee hebben gehaald."

Martijn weet ook nog wel een tweede reden. "Zelf denk ik dat we ook wonnen, omdat we hebben laten zien dat we een team zijn die alles samen doen. We hebben veel vrije tijd in onze junior company gestoken." Ming: "De jury zag ons als één grote groep vrienden, en dat klopt ook!" Martijn: "Per week besteedden we 3 à 4 uur lestijd en zo'n 5 uur vrije tijd in ons project."

Durven spreken

Van het werken met de minionderneming hebben de jongelui veel opgestoken. Martijn: "Ik heb inzicht gekregen in het bedrijfsleven. Dat komt goed uit, want die richting wil ik later ook op. Samen met Ming ga ik waarschijnlijk dezelfde commerciële opleiding doen op het Hoornbeeck College." Ming vult aan: "Aan het begin van het jaar vonden we het nog moeilijk om voor mensen te spreken. Dit is flink veranderd. Want in de finale moesten we voor ongeveer 300 mensen onze pitch doen."

De jongens willen als laatste nog graag twee docenten bedanken, zegt Ming. "Ja", zegt Martijn, "meneer Maljaars en mevrouw De Nooijer hebben ons geweldig geholpen met onze onderneming."

Nog meer prijzen

De 3e prijs van de wedstrijd ging naar Wood4You, ook een team van het Calvijn College in Goes. De prijs voor Publiekslieveling ging met bijna een vijfde van de stemmen naar WaterTwist, ook al van het Calvijn College (locatie Middelburg).

Terug naar Nieuws van het Calvijn College