Het ontbijt met cola en chocolade - Xperiencedag 1

Nieuws   25 feb. 2019 | tekst Leonore en Paul, beeld KOEH
Schermafbeelding 2019-02-25 om 09(1)
Schermafbeelding 2019-02-25 om 09

Een aantal unieke ervaringen vandaag. Om negen uur stond een ruim gedekte tafel voor ons klaar. Het was geen ontbijt zoals we dat in Nederland gewend zijn, maar een ontbijt met onder andere cola en chocola.

Na het ontbijt zijn we met busjes vertrokken naar een bijeenkomst met jonge kinderen, een soort zondagsschool. We werden verwelkomd met mooie liederen, die de kinderen voor ons zongen. Er waren ook kinderen uit zigeuner-gezinnen bij, die niet kunnen lezen en schrijven. Erg bijzonder om te zien hoe kinderen met zo’n achtergrond zoveel plezier hebben tijdens deze bijeenkomsten van de kerk. We hebben samen met de kinderen geluncht en zijn daarna terug gereden naar Strumok waar een tweede lunch voor ons klaar stond.

’s Middags zijn we bij een echtpaar geweest die zeven geadopteerde kinderen hebben. Het echtpaar komt uit Amerika en voelt zich geroepen om in Oekraïne iets te doen voor weeskinderen. Het was erg indrukwekkend om hun verhaal te horen. De kinderen komen uit het weeshuis en hebben daar een ontwikkelingsachterstand opgelopen. Doordat de kinderen nu een veilige omgeving hebben, zie je de kwaliteiten van de kinderen naar voren komen. De ouders hebben een grote missie voor ogen en vroegen of wij voor hen willen bidden als we straks in Nederland zijn.

Aan de wand in de woonkamer hing een groot vloerkleed. Het vloerkleed hebben we van de wand gehaald en samen met wat haardhout naar een jonge vrouw(19) gebracht die samen met haar zus (17) in een klein huisje woonde en gevlucht is uit oorlogsgebied van Oost-Oekraïne. De kerk helpt haar om haar bestaan op te bouwen. Je moet er niet aan denken wat er zou gebeuren als de kerk hier niet was…

Om zes uur kwamen we weer aan in Strumok. Uit omliggende kerkelijke gemeenten waren er jongeren gekomen om met ons allerlei activiteiten te doen, zoals zingen en een spel wie zoveel mogelijk Bijbelse namen kent. Er is veel gezongen en er zijn nieuwe contacten gelegd. Erg leuk om te zien dat we zo welkom zijn. Nadat de jongeren weer huiswaarts keerden hebben wij als groep nog wat gegeten en hebben we samen teruggekeken op deze mooie dag.


Een groep jongeren reist met de stichting Kom over en help door Oekraïne en Moldavië. Ondertussen bloggen en vloggen ze over hun avonturen. Deel 1.

 

Terug naar Op reis in OekraÔne en MoldaviŽ