Ontbijt met rijstepap en armoede met eigen ogen gezien Ė Xperiencedag 6

Nieuws   28 feb. 2019 | tekst Geerke en Johannes, beeld KOEH
27-02-2019-foto2-700x467
27-02-2019-foto-3-700x467
27-2-2019-foto-4-700x467
komoverenhelp1

Met een lekker uitgebreid ontbijt zijn we de ochtend begonnen. Deze keer niet met cola, maar met rijstepap. Na het eten hebben we kennisgemaakt met de oudere mensen van de dagopvang. Ze vertelden hun verhalen en genoten van onze komst. Vooral de grote gezinnen van enkelen van onze groep kregen applaus. Daarna splitsen we de groep in tweeŽn.

De helft van de groep gaat met twee Moldaven bij mensen thuis voedsel brengen. Vijf keer per week krijgen de ouders een soort tafeltje-dekje. Over de modderwegen weet de kerk de mensen in allerlei kleine huisjes te bereiken.

De andere helft van de groep gaat een activiteit met de ouderen doen. De vrouwen hebben theedoeken versierd. De mannen hebben een Hollands spelletje gedaan met de jongens, namelijk domino.

Paul Heldoorn (18): Ik vind het indrukwekkend dat bijna alle mensen die we bezochten alleen waren. Ik vind het mooi dat we juist die mensen opzochten, omdat zij de meeste hulp nodig hebben.

Annerieke Westerbeke (21): Ik vind het aangrijpend om te zien hoe uitzichtloos hun leven is. Bijzonder om deel te mogen nemen aan het uitdelen van de maaltijden.

Geerke van Leeuwen (18): Ik vond het bizar om te zien hoe hun situatie is. Door kieren in de muren en ramen van plastic zakken is het ijskoud in huis - vaak een leefruimte van één bij twee meter! Zoveel armoede heb ik nog nooit gezien!

Johannes Groen (19): De mensen die ik vanochtend heb gezien zal ik niet meer vergeten. Als je bij deze mensen binnenstapt kom je tot besef dat wij het heel erg goed hebben in Nederland. Het is ongelofelijk dat er 60-jarige mensen zijn die niet meer kunnen lopen en heel de dag op bed moeten liggen.

In de middag gaan wij knutselen met de kinderen van de dagopvang. We hebben pollepels geverfd. Daarna zijn we buiten gaan spelen. We hebben tikkertje gespeeld en ‘zakdoekje leggen’ gedaan. Na de activiteiten krijgen de kinderen een tasje mee naar huis met schoolspulletjes. Hier zijn ze erg blij mee!

Nadat de kinderen naar huis zijn gegaan, hebben we de plaatselijke kerkdienst bijgewoond. We werden hier zeer gastvrij ontvangen door de kleine plaatselijke gemeente van 11 leden. Bijzonder om zoveel eenheid te ervaren. We hebben naar een preek geluisterd, onze ervaringen over ‘christen-zijn’ in Nederland gedeeld en veel mooie liederen met elkaar gezongen.

Leonore heeft de dag afgesloten met de woorden: neem niet alleen verdriet, pijn en moeilijkheden mee in gebed, maar ook de ziel van je familie, vrienden en naasten.

Terug naar Op reis in OekraÔne en MoldaviŽ