Jongeren rennen heen en weer, schijnen met zaklampen. De meesten zijn dik aangekleed, met warme truien onder een fleecevest of winterjas. Net voor het licht wordt, spelen ze het douanespel. Het is het laatste spel van vannacht. Eerder stond al een bootcamp en levend stratego op het programma. „Toch best wel vermoeiend”, lacht Joanne Kok (14) uit Ede rond zeven uur vanmorgen. Samen met haar klas van het Ichthus College in Veenendaal, G3A, bleef ze de hele nacht wakker.

"Zelf hoefde ik eigenlijk niets te regelen, de leerlingen hebben het met elkaar gedaan”

„Het was de bedoeling dat elke klas iets zou bedenken om geld op te halen voor Stichting Gave en voor Wycliffe Bijbelvertalers”, vertelt haar mentor, meneer Keurhorst. Vandaag viert het Ichthus College zijn zestigjarig bestaan met een jubileumdag. En waar andere klassen bijvoorbeeld met een pannenkoekenstand op de jubileummarkt staan, besloot zijn klas om juist ’s nachts actief te zijn. „Zelf hoefde ik eigenlijk niets te regelen, de leerlingen hebben het met elkaar gedaan”, geeft hij aan.

Boerderij
Gisteren was de aftrap van het jubileumfeest. Toen verzamelden alle scholieren zich op het schoolplein en vormden de leerlingen uit de brugklas met elkaar het symbool van de Ichthusvis (zie video hieronder).

[youtube]

Deze nacht, van donderdag op vrijdag, is het tijd voor de jubileumactie van drie gymnasium. Rond de boerderij van de opa en oma van een van de leerlingen, aan de rand van Rhenen, is plek zat. In een van de schuren staat een hele rij tafels, tussen kasten vol gereedschap in. Lege wegwerpkommetjes maken duidelijk dat de leerlingen soep gegeten hebben. En de flessen ketchup en mayonaise op een van de tafels herinneren aan de broodjes kroket en knakworst die een paar uur geleden door ouders werden gebracht.

Kampvuur
Voor Joanne, die met een aantal anderen het programma samenstelde, was het kampvuur het hoogtepunt van de nacht. „Vooral het samen zingen vond ik erg mooi.” Een dieptepunt kan ze zo snel niet bedenken. Toegegeven, ze heeft nu wel een beetje hoofdpijn, maar dat hoort erbij. „Ik heb ook geen koffie of zo gedronken, alleen twee glazen cola. En ik heb niet echt vooruit kunnen slapen, omdat ik donderdagavond gewoon nog catechisatie had.”

"Als klas heb je het gewoon heel gezellig en hierdoor bouw je ook meer een band op met elkaar."

Rond middernacht vroeg ze zich wel af of ze het heel de nacht vol zou houden. „Toen was er een presentatie van Stichting Gave, over vluchtelingen. Terwijl ik daarnaar zat te luisteren, voelde ik wel dat ik moe was.” Toch is veel van de presentatie haar wel bijgebleven. „Dat ze een goede telefoon echt nodig hebben om hun route te bepalen en contact te houden met andere vluchtelingen en familie. Ook ging het erover wat het vluchten met iemand doet en werd wel duidelijk dat vluchtelingen echt behoefte hebben aan sociale contacten.”

De sponsoractie van de klas bracht in totaal bijna 3000 euro op. „Als klas heb je het gewoon heel gezellig en hierdoor bouw je ook meer een band op met elkaar. Maar door de presentatie weet je weer waar je het eigenlijk voor doet.”


Christian Brinkman (14), Ochten

Eerste reactie: „Het was heel gezellig. We hebben veel actieve dingen gedaan en iedereen deed leuk mee. Het weer viel ook niet tegen. Het was best fris, maar we hebben bijna geen regen gehad.”

Voorbereidingen: „Van tevoren heb ik met een aantal anderen vlogs bijgehouden en bewerkt voor ons YouTubekanaal. Verder heb ik heel de donderdag rustig aan gedaan zodat ik niet moe aan de nacht zou beginnen. En ik heb warme kleren aangetrokken.”

Strategie om de nacht door te komen: „Ik heb een ijskoffie gedronken, maar ik denk niet dat dat echt heeft geholpen om wakker te blijven.”

Sponsorbedrag: „Om precies te zijn 325 euro. Ik kreeg het vooral bij elkaar door over deze actie te appen met familie. Omdat ik het hoogste bedrag had opgehaald, hoefde ik deze nacht geen corvee te doen.”

"Van tevoren heb ik met een aantal anderen vlogs bijgehouden."

Klik hier voor de vlogs (!).


Sofie van Veen (14), Ede

Eerste reactie: „Op een gegeven moment werd het wel zwaar, maar toch vond ik het vooral gezellig. Ik vond het spel levend stratego het leukst, daar begonnen we rond vier uur mee. Vooral rond zes uur was ik best moe.”

Voorbereidingen: „Ik zat in het groepje dat eerder deze week het survivalparcours heeft uitgezet. Het was voor mij de eerste keer dat ik een nacht wakker bleef, maar ik heb niet voorgeslapen. Dat zou toch niet gelukt zijn.”

Strategie om de nacht door te komen: „Tussen sommige activiteiten zat een gat van een halfuur, dan zaten we even binnen. Dat vond ik niet zo’n succes, in beweging blijven werkte beter voor mij.”

Sponsorbedrag: „Ik heb 77,20 euro opgehaald. Daarvoor heb ik vooral leraren benaderd en er waren er best wat die mij wilden sponsoren.”

"Op een gegeven moment werd het wel zwaar"


Ichthus is jarig, Puntuit trakteert

Puntuit viert het feestje van het 60-jarige Ichthus College in Veenendaal mee. Vrijdag volgde onze cameraman de festiviteiten op de school. Maar… dat niet alleen. De redactie trakteert ook: vijf willekeurige leerlingen die in de videoreportage te zien zijn, krijgen een prijs (klik voor de video). Wie dat precies zijn, weten wij dus zelf ook niet. Help ons de winnaars te vinden en deel de videoreportage op Facebook, Instagram en/of Twitter.


Wil jij het beste van Puntuit voortaan automatisch op je smartphone ontvangen? Vanaf nu kan dat door je aan te melden bij de redactie via WhatsApp. Puntuit voegt je dan toe aan een lijst, waarna je op termijn per dag maximaal één artikel –eentje die je gelezen moet hebben– krijgt toegestuurd.