Foto: Levi staat vooraan met oranje shirt. Rechts naast hem goudenmedaillewinnaar Gabriel.


 

De Internationale Wiskunde Olympiade vond plaats van 16 tot 23 juli in Rio de Janeiro in Brazilië. Op elk van de twee wedstrijddagen kregen de leerlingen drie opgaven van hoog wiskundig niveau voor hun kiezen, waar ze vier en een half uur aan konden werken. Voor elke opgave waren zeven punten te behalen.

Levi behaalde uiteindelijk 20 punten en ontving daarvoor een zilveren medaille. Andere Nederlandse scholieren die goed scoorden. Gabriel Visser (19) uit Spijkenisse kreeg een gouden medaille omgehangen. En Matthijs van der Poel (16) uit IJsselstein won zilver. Ward van der Schoot (18) uit Breda haalde brons.

Nederland 18e

Het hele Nederlandse team scoorde sterk dit jaar, meldt de site wiskundeolympiade.nl. Nederland eindigde als 18e van de 111 deelnemende landen. In de afgelopen 25 jaar kwam Nederland slechts één keer eerder in de top 20 voor. Het landenklassement werd aangevoerd door Zuid-Korea, China en Vietnam.

Van de 615 deelnemers ontvingen bijna de helft een medaille: 48 deelnemers kregen een gouden, 90 een zilveren en 153 een bronzen medaille.

Verrast

Goudenmedaillewinnaar Gabriel trainde de afgelopen drie jaar vele uren per week: eindeloos oefenen met allerlei wiskundige technieken en opgaven. Gabriel: "Ik ben erg blij en verrast met mijn gouden medaille. En het is fantastisch om hier met zoveel wiskundeliefhebbers te zijn en nieuwe vrienden te maken over de hele wereld."