De stad van morgen is een duurzame en milieuvriendelijke stad. Maar hoe worden steden duurzaam, leefbaar én milieuvriendelijk? Meer dan 50 leerlingen van het voortgezet onderwijs van scholen uit Waalwijk, Rotterdam, Spijkenisse, Vlaardingen, Oud-Beijerland, Hellevoetsluis en Veenendaal bedachten hún stad van de toekomst. 

V5
De Nationale finale werd gewonnen door het team V5 uit Veenendaal bestaande uit Arie Torn Broers, Hans van Malsen, Leon Huynh, Jelger Bijma en Hannah Bout. Volgens hen ligt ‘de stad van de toekomst’ idealiter aan zee en hebben de wolkenkrabbers windturbines. Deze draaien voor een deel op zonne- en windenergie. Daarnaast bestaan er opslageilanden met zonnepanelen. “Het meest efficiënte voorstel, het best uitgewerkte en in dat opzicht het meest realistische”, aldus de jury.

Het winnende team mag van 21 tot 23 april 2015 deelnemen aan de Europese finale in Boekarest.

Sci Tech Challenge
De Sci Tech Challenge wil jongeren bewustmaken van energie-uitdagingen en ze stimuleren tot een studiekeuze binnen de wetenschappelijke of technologische sector. Het is een jaarlijkse wedstrijd die bestaat uit klasbezoeken van ExxonMobil medewerkers, een quiz en een wedstrijddag. ExxonMobil heeft deze challenge in het leven geroepen om op originele wijze aandacht te vragen voor energie en de daarbij horende uitdagingen van de toekomst. “

De Sci-Tech Challenge biedt ons de kans om scholieren inzicht te geven in het belang van wiskunde, wetenschap en technologie. Ons vermogen om wereldwijd voorop te blijven lopen, hangt af van de volgende generatie wetenschappers en ingenieurs”, aldus Joost Van Roost, President Directeur ExxonMobil Benelux.