Vooroordelen over de voedselbank

Serie HJW: Vooroordelen   05 jan. 2015 | tekst Tom Valkenburg, beeld ANP
2015-01-05-pkPUN16-PUvoedselbank05-5-FC_web

Op allerlei manieren werd er In de weken voor Kerst geld of voedsel ingezameld voor de voedselbank. Een prachtig doel, vindt de één. Maar er zijn ook vooroordelen over mensen die een voedselbank bezoeken. „De voedselbank? Laat mensen gaan werken voor hun eten!” Maar hoe gaat het er bij een voedselbank werkelijk aan toe?

Eén dag voor Kerst kunnen ze bij de voedselbank in Wageningen een paar extra handen goed gebruiken. In een grote hal met een koelcel, een vriescel, een uitgiftepunt, een kantoortje en een keukentje worden wekelijks voedselpakketten samengesteld voor ruim 220 gezinnen. „Het inpakken, de voorbereidingen, het rijden met de vrachtwagen en het aansturen wordt allemaal door vrijwilligers gedaan”, vertelt een van de bestuursleden. „Er komen hier verschillende mensen voor een voedselpakket: vluchtelingen, jongeren, ouderen, alleenstaanden, gezinnen. Geen twee verhalen zijn hetzelfde. Wat al die mensen gemeen hebben, is dat ze allemaal via hulpverleners bij ons terecht zijn gekomen omdat ze onvoldoende geld hebben om voedsel te kopen. Sommige mensen hebben tijdelijk een extra steuntje in de rug nodig, anderen soms jaren. Regelmatig wordt nagegaan of mensen het voedselpakket nog wel nodig hebben.”

Je komt niet zomaar bij de voedselbank terecht: „Vaak is er sprake van schaamtegevoel, mensen proberen het zo lang mogelijk uit te stellen. Maar als ze eenmaal komen, hopen we dat mensen zien dat wij hen niet scheef aankijken omdat ze hulp nodig hebben.”
Waar bestaat zo’n pakket uit? Bij het inpakken kom ik er achter dat het nooit genoeg is om de week mee door te komen. „Het is echt een steuntje in de rug.” Een pakket bevat: een pakje vlees, diepgevroren groente, zuivel – het zit allemaal net op de uiterste verkoopdatum, daarom is het zo mogelijk ingevroren. Omdat het bijna Kerst is, krijgt iedereen een rollade. Verder zijn er wat gewone boodschappen uit restpartijen of giften.
Een vrijwilliger, onder de koffie: „Ik vind het mooi werk hier. Soms heb ik wel mijn twijfels, dan denk ik: Waarom wel een tv, terwijl er amper geld is? Maar gelukkig heb ik daar niet over te oordelen.” En zo werken alle vrijwilligers bij de voedselbank. Ongeacht huidskleur, achtergrond of religie krijgen mensen die dat nodig hebben hulp.
Wat doen de kerken? „Er wordt door sommige kerken gecollecteerd, soms worden er spullen ingezameld. Maar ik zou graag willen dat er meer gedaan wordt. Voortdurende financiële steun is echt nodig, want voedselbanken draaien niet alleen met Kerst maar alle weken van het jaar.”
Dit is de vierde aflevering in een serie over vooroordelen.

Wil je vrijwilliger worden bij een voedselbank bij jou in de buurt? Kijk dan op voedselbankennederland.nl.

Terug naar Serie HJW: Vooroordelen