Zendingsarts Pauline: „Een witte huid is hier heel mooi”

Serie HJW: Vooroordelen   02 feb. 2015 | Tom Valkenburg (HJW), beeld Pauline van Ooijen
Pauline van Ooijen

Pauline van Ooijen werkt als zendingsarts in Sur­khet, een plaats in het westen van Nepal. Dagelijks heeft ze daar als vreemdeling met vooroordelen te maken. Wat kunnen we van haar leren, en wat kunnen we leren van vrouwen in Nepal?

Met welke vooroordelen heb jij te maken?
„Als ik door Surkhet fiets, groeten kinderen mij en noemen me dan ”Amerikani”. Omdat ik een witte huid heb, denkt iedereen dat ik uit Amerika kom. 
Vaak denken mensen goede dingen over mij en over Nederland. „Dat moet vast een heel mooi land zijn”, zeggen ze dan. Verder vinden zij iedereen met een witte huid heel mooi. Ze snappen er dan ook niets van dat wij een donkere huid veel mooier vinden en in de zon gaan zitten!
Er zijn ook negatieve voor­oordelen. Omdat ik een witte huid heb, denken veel mensen dat ik nog erg jong ben. Ze geloven dan niet dat ik dokter ben en in het ziekenhuis werk. Verder zijn er veel vooroordelen over vrouwen. Als mijn Nepalese vrienden of ik westerse kleding dragen, worden we soms gezien als iemand uit een film die zomaar vreemd mag gaan.”

Hoe ga je met deze vooroordelen om?
„Soms is het best lastig als mensen zo naar je kijken en over je denken. Toch gaat het er niet om hoe ik eruitzie of wat zij van mij denken, maar het gaat erom dat ik iets van Jezus laat zien. Ik wil hun laten zien dat westerse vrouwen ook eerlijk en oprecht kunnen zijn. Als dokter wil ik mijn patiënten serieus nemen, naar hun klachten luisteren. Ik leg hun dan uit wat ze mankeren en hoe ze hun medicijnen in moeten nemen. Vaak gaan ze dan toch tevreden naar huis.”

Wat kun je leren van Nepalese vrouwen als het om omgaan met vooroordelen gaat?
„Nepalese vrouwen hebben veel met vooroordelen te maken omdat hun cultuur vooral op mannen gericht is. Maar ondanks dat gaan veel van mijn vriendinnen min of meer hun eigen gang. Ze trekken mooie Nepalese (of westerse) kleren aan, ondernemen leuke dingen met hun vriendinnen en geven hun dochters de kans om te gaan studeren.”

Heb je als christen ook met vooroordelen te maken in Nepal?
„Toen het christelijk geloof in Nepal nog verboden was, waren er veel vooroordelen over christenen. Bijvoorbeeld dat ze vooral koe eten, wat verboden is in het hindoeïsme. Soms denken mensen nog steeds dat bekeerlingen geld krijgen van buitenlandse mensen om christen te worden. Het christelijk geloof wordt vaak gezien als een westers geloof.”

Dit is de vijfde aflevering in een serie over voor­oordelen. Vandaag de vooroordelen die een zendeling ervaart in een andere cultuur.

Terug naar Serie HJW: Vooroordelen