Achternichtjes Jolien en Gerdien werden vriendinnen op een nieuwjaarsreceptie

Nieuws   30 nov. 2018 | tekst en beeld Gerdien van Westerveld en Jolien Meijer
vriendschapserieJolienGerdien

Hoewel Jolien Meijer (18) uit Ooltgensplaat en Gerdien van Westerveld (16) uit Ede familie zijn, leerden ze elkaar pas kennen toen ze 10 en 8 jaar oud waren. Op de nieuwjaarsreceptie van hun overgrootmoeder. Sindsdien schrijven ze elkaar en logeren ze elke zomervakantie wel een weekje.

Wanneer en hoe is jullie vriendschap ontstaan?

"Op de nieuwjaarsreceptie van onze overgrootmoeder hebben wij elkaar voor het eerst ontmoet. We zijn achternichtjes van elkaar. Daar kwamen heel veel ‘grote mensen’ dus gingen wij als kinderen buiten spelen in het donker. Lekker griezelig! In het donker gingen wij renwedstrijdjes en andere spelletjes doen. In de weken daarna vergaten Gerdien (toen 8) en Jolien (toen 10) elkaar niet. De oma van Gerdien woont vlakbij Jolien . Toen Gerdien daar ging logeren belde ze Jolien met de vraag of ze mocht komen spelen. Jolien dacht dat er een heel ander meisje kwam en was heel verbaasd toen Gerdien op de stoep stond. Maar het was reuze gezellig. We speelden Twister en andere spellen. Aan het eind van de middag besloten we elkaar te gaan schrijven. Zo werden we penvriendinnen."

Hoe ziet jullie vriendschap eruit?

"We schreven elkaar regelmatig en besloten al snel bij elkaar te gaan logeren. Vanwege de afstand logeerden we elke zomervakantie een weekje bij elkaar. Dit doen we nu nog steeds. Het was altijd leuk om bij elkaar te gaan logeren want we woonden in heel verschillende omgevingen. Jolien woont op een boerderij en Gerdien in de stad. Gerdien vond het altijd heel leuk om de koeien op te halen dus we gingen samen de wei in. Maar ja, Gerdien was niks gewend en bleef een kilometer achter die koeien lopen. Ook probeerde Jolien Gerdiens creatieve kunsten na te doen wat danig mislukte.

Op een keer dachten we dat het leuk zou zijn om mensen te interviewen. Voor de grap. We waren bij Gerdien dus we konden genoeg mensen benaderen. We stelden een hele vragenlijst op en spraken een man aan die er serieus op in ging. We durfden er niks grappigs meer van te maken en dus werkten we ons lijstje maar af.

Een poosje terug had Jolien iets bij Coolblue besteld. Op die doos stonden allemaal leuke opdrachtjes. Onder andere een work-out. We stopten de doos vol met boeken en gingen daarmee gewichtheffen enzo. Toen ontdekten we opeens dat we iets konden winnen door iets speciaals van de doos te maken. Jolien had jonge poesjes en we besloten een kattenhok te maken. Compleet met gordijntjes voor de ramen en deuren en voerbakjes. We hebben een leuke, creatieve foto gemaakt inclusief poesje. Maar natuurlijk niks gewonnen.

Afgelopen jaar waren we op een bijzondere locatie, Jolien mocht met Gerdien mee op vakantie in Luxemburg. Het bijzondere aan onze vriendschap is dat we heel verschillend zijn. Toch klikt het na al die jaren nog steeds."

Wat betekent jullie vriendschap voor jullie?

"Deze vriendschap is blijvend. Doordat we elkaar niet vaak zien, is afspreken en bijkletsen elke keer bijzonder. Herinneringen vergeten we daarom ook minder snel dan dat je elkaar dagelijks spreekt. Door de brieven en nu ook via whats-app houden we elkaar op de hoogte, voor ons ook gelijk een fijne verwerking. Op die manier kun je echt alles bij elkaar kwijt."

Wat maakt jullie vriendschap bijzonder/uniek? Waarom?

"We zijn al 8 jaar vriendinnen. Wat dit bijzonder maakt? De lange afstand én ons leeftijdsverschil."

Welke mooie en moeilijke momenten hebben jullie samen meegemaakt? 

"Er zijn genoeg mooie momenten te noemen. Het hoogtepunt is toch altijd het logeren. Maar ook zeker onze gesprekken s ’avonds in het donker van de nacht. We hebben gelukkig weinig moeilijke momenten meegemaakt."

Wat is het leukste/grappigste dat je ooit samen hebt meegemaakt?

"Jolien was bezig met haar rijbewijs en dus gingen we in een geel autootje door de polder racen (en de tank legen). Na een paar rondjes kroop Gerdien achter het stuur. Ze had nog nooit gereden en liet de koppeling zo snel los dat de auto naar voren schoot. Van schrik trapte Gerdien op de rem waardoor we abrupt stilstonden. Na veel gehots, geschud en gelach presteerde Gerdien het toch nog om fatsoenlijk in de derde versnelling te te rijden."

Omschrijf je vriend/vriendin eens in een paar zinnen.

Jolien: "Gerdien is erg creatief, open, eerlijk, spontaan en een kletser. Altijd in voor iets geks en staat open voor nieuwe dingen."

Gerdien: "Jolien is gezellig en lachwekkend. Ze kan heel goed omgaan met mensen. Ook is haar luisterend oor heel fijn en maak ik dankbaar gebruik van haar soms creatieve gedachten en tips."


Heb jij ook zo'n unieke vriendschap als Jolien en Gerdien? Heb je je beste vriend/vriendin bijvoorbeeld op een bijzondere manier leren kennen, ben je beste vrienden met je broer/zus of een ander familielid bijvoorbeeld? Stuur een mailtje naar info@puntuit.nl of een appje naar 06-57357435.

Terug naar Serie: Vrienden voor het leven