Leanna en Marije horen bij elkaars familie

Nieuws   23 nov. 2018 | tekst en beeld Leanne Mackloet en Marije Egas
leannavriendschapserie

Hoewel Leanna Mackloet (19) uit Middelharnis en Marije Egas (19) uit Damwoude flink wat kilometers bij elkaar vandaan wonen, blijft hun vriendschap heel hecht. Ooit woonden ze in hetzelfde dorp, toen Marije's vader predikant was in Middelharnis.

Wanneer en hoe is jullie vriendschap ontstaan?

"We kwamen bij elkaar in de klas in groep 4. De vader van Marije is predikant en had een beroep aangenomen naar Middelharnis, dus zo kwam ze op onze school. Het duurde niet lang of we waren iedere middag bij elkaar. Je kon het zo gek niet verzinnen of we deelden het. Van onze fiets tot onze jas en schoenen. Het was zelfs zo dat als de één een nieuwe fiets kreeg dat de ander er vervolgens de hele dag op reed met als reden ‘je moet tenslotte alles eerlijk delen’."

Hoe ziet jullie vriendschap eruit? 

Leanna: "Het is af en toe echt een uitdaging om elkaar regelmatig te blijven zien. Marije werkt en studeert deeltijd en gaat in de weekenden naar Friesland waar haar ouders nu wonen. Zelf heb ik een vriend en studeer ik in Gouda. Voordat ik verkering had waren we iedere vakantie wel een poos bij elkaar maar dat is nu iets minder. Maar we proberen elkaar zeker wel 1 keer in de maand te zien. Wel zijn we ook een paar keer met elkaar op vakantie geweest. Als we nu afspreken logeren we vaak een nachtje bij elkaar. Het enige wat we dan doen is uren kletsen over alles wat is gebeurd en waar we mee zitten. En als we elkaar niet zien, bellen we wekelijks.

Pas vertelde ik tegen iemand dat we 1,5 uur hadden gebeld. Deze persoon viel nog net niet van verbazing achterover. Dat moet wel een heel bijzonder en leuk iemand zijn om zo lang mee te bellen. Ik kon niet anders dan hem gelijk geven!"

Wat betekent jullie vriendschap voor jullie?

Leanna: "Ontzettend veel! Iemand hebben met wie je dubbel kan liggen van het lachen om de meest onnozele dingen, over alles kan praten maar ook iemand die altijd met je mee leeft. Dat is heel bijzonder. Verder kunnen we elkaar vaak bemoedigen. Als de één stress of druk voelt dan kan de ander vaak wijzen op de belangrijke dingen in het leven. We vullen elkaar verder ook heel goed aan. Marije is een stuk ondernemender dan ik en stapt snel op nieuwe mensen af. Daarin trok ze mij altijd mee en dat zorgde vaak voor veel gezelligheid."

Marije: "Leanna is altijd mijn stabiele factor, zeg ik wel eens. Door alle verhuizingen heen veranderde er elke keer veel, maar de vriendschap met Leanna bleef. En dat is altijd zo gebleven. Bij de dingen die ik meemaak is zij op afstand de meest betrokken persoon die er is. Na een telefoongesprek of een nachtje slapen kan ik er weer helemaal tegenaan. Zij is mijn luisterende oor en dat is fijn. Bij alle belangrijke gebeurtenissen in mijn leven is zij de eerste die er weet van heeft. Kortom, ze is gewoon een topper!"

Wat maakt jullie vriendschap bijzonder/uniek? Waarom?

Leanna: "We kunnen echt over alles praten en het mooiste is dat we ook ons geloof mogen delen. Ik ken Marije door en door en andersom ook. Vaak zien we al met 1 blik hoe de ander zich voelt of wat de ander denkt. Het is altijd ontzettend vertrouwd als we bij elkaar zijn. En ook als we elkaar een poosje niet spreken dan weten we dat er altijd iemand is waar je terecht kan en die voor je bidt. Verder is het ook net of we soms 2 families hebben. Lief en leed delen we en daar hoort dus ook de familie bij. Doordat we zoveel vakanties gelogeerd hebben zijn we ook echt heel veel van elkaars familie gaan houden."

Welke mooie en moeilijke momenten hebben jullie samen meegemaakt? 

Leanna: "Omdat we alles met elkaar delen, zijn er ontzettend veel van deze momenten. We leven altijd intens met elkaar mee. Gedeelde smart is halve smart zeggen we dan maar. Toen Marije moest verhuizen in groep 8 was dit een heel moeilijk moment. We beloofden elkaar dat we zouden blijven bellen en in de vakanties logeren. Vanaf die tijd zijn we denk ik bijna elke vakantie bij elkaar geweest. Verder zijn er ziektes geweest rondom nabije familieleden en dat waren ook heftige periodes. Toch mochten we juist ook in die periode zien hoe God uit en door wilde helpen. Daar probeerden we elkaar dan ook maar zo vaak mogelijk op te wijzen."

Marije: "Ik denk dat onze mooie momenten ontelbaar zijn. Omdat je zo met elkaar meeleeft, zijn alle leuke dingen die bij de een gebeuren net zo leuk voor de ander. Leanna mocht vorig jaar bijvoorbeeld haar propedeuse in ontvangst nemen. Dit vond ik een heel mooi moment, omdat ik wist hoeveel moeite haar dit jaar haar had gekost, maar ondanks dat stond ze wel met een propedeuse in haar handen. Verder hebben we veel mooie herinneringen gemaakt tijdens de vakanties die je altijd bij blijven."

Wat is het leukste/grappigste dat je ooit samen hebt meegemaakt?

Leanna: "We waren aan het bellen toen we deze vraag lazen en toen we grappige momenten gingen ophalen kwamen we erachter dat dat veel te veel was om op te noemen. We beleven altijd de gekste dingen. Bijvoorbeeld toen we voor het eerst in een hotel gingen overnachten. We vonden het allebei reuze interessant. We moesten bijna een wereldreis wandelen om bij het hotel aan te komen en slot van het liedje belanden we in een plekje waar eigenlijk niets te beleven was en doordat het twee dagen lang zo enorm mistig was hebben we ook niets van de omgeving kunnen zien."

Marije: "Ik kan mij nog herinneren dat we recreatiewerk deden en voor het eerst twee weken voor onszelf moesten zorgen. Nog nooit een aardappel gekookt, maar Leanna was vol overtuiging dat het belangrijk was om goed en gezond te blijven eten. Terwijl ik dacht: waarom kiezen we niet voor makkelijk. Goed, alle groentes werden ingeslagen, aardappelen geschild en gekookt. Dat was al een hele kunst, we moesten onze moeders opbellen wanneer de aardappels gaar waren. Buiten was het 30 graden en wij zaten aan de aardappels met rode kool. Alle campinggasten keken ons verbaasd aan en vroegen of we dit zelf hadden gekookt. Na een week zakten onze gezonde voornemens af tot een maaltijd van een in de vorm van bolletje met knakworst. Lekker makkelijk! Later hebben we hier nog hard om gelachen."

Omschrijf je vriendin eens in een paar zinnen.

Leanna: "Marije is ontzettend spontaan en gezellig en ze kan ervoor zorgen dat ik binnen no-time ontzettend moet lachen. Als ik niet lekker in mijn vel zit dan weet ze me altijd te bemoedigen en geeft ze me weer energie. Verder kan ze super goed luisteren en is ze voor mij de liefste vriendin die er bestaat!"

Marije: "Leanna is de liefste persoon die ik ken niet alleen voor mij, maar ook voor haar familie en vriend en haar schoolkinderen. Ze is heel gedreven in de dingen die ze doet. Ik heb altijd bewondering voor de manier waarop zij de dingen aanpakt, daar kan ik best wel van leren. Daarnaast is ze zorgzaam en attent, op mijn verjaardag ligt er altijd een handgeschreven kaart op mijn deurmat waarbij ik stiekem altijd even een traantje wegpink. Totaal niet sentimenteel toch? ;) Leanna is ook ontzettend grappig en een tikkeltje eigenwijs, maar daar moet ik juist vaak om lachen. Maar het allerbelangrijkste vind ik, dat ik 100% mijzelf kan zijn. Dat klinkt cliché, maar dat is volgens mij het allergrootste compliment wat je kunt krijgen!"


Heb jij ook zo'n unieke vriendschap als Leanna en Marije? Heb je je beste vriend/vriendin bijvoorbeeld op een bijzondere manier leren kennen, ben je beste vrienden met je broer/zus of een ander familielid bijvoorbeeld? Stuur een mailtje naar info@puntuit.nl of een appje naar 06-57357435. 

 

 

 

Terug naar Serie: Vrienden voor het leven