Tweeling José en Claudia (21) neemt oudoom en oudtante mee naar Rome

Nieuws   15 jan. 2019 | tekst Puntuitredactie, beeld RD
Foto Puntuit

De zussen José en Claudia Huurman (beide 21) zijn sinds drieënhalf jaar goed bevriend met een oudoom en oudtante die pakweg 50 jaar ouder zijn. “Als we een week niet langskomen, krijgen we een hint van ze.”

De tweeling woont in Capelle aan den IJssel en werken bij twee verschillende accountantskantoren in Krimpen aan Den IJssel. In die plaats aan de andere kant van de Algrabrug woont ook het stel Arie (72) en Ankie (69) Koolmees. We spreken de Huurmannen over hun bijzondere vriendschap.

 

Stel elkaar eens voor.

Oudoom Arie: Een persoon die heerlijke droge opmerkingen kan maken, maar ook heel serieus kan zijn. Soms maakt hij opmerkingen waar je net wat langer over na moet denken. Houdt ervan om samen met Claudia en José te koken en te fotograferen;

Oudtante Ankie: Een persoon die erg gezellig is. Die graag lekker voor zich laat koken, maar daarna in haar eentje de afwas wil doen. Ze begrijpt waar de gedachten van jongeren naar uit gaan. Ook laat ze zich niet kennen als anderen iets doen dat haar niet zint. Ze gaat dan net zo lang door totdat ze uiteindelijk haar doel heeft bereikt, ongeacht of ze in Nederland of buitenland is. Kent ze de taal niet, dan gebruik ze toch gewoon handen en voeten om duidelijk te maken wat haar bedoeling is.

Claudia en José (door Arie en Ankie): Tijdens verjaardagen zagen we de tweeling regelmatig. Toen ze wat ouder werden leek het aantrekkelijk ze een keer mee te nemen en beter te leren kennen. Dat klikte, niet alleen omdat ze gezellig zijn en sociaal, maar gezien hun leeftijd toch een zekere ernst en levenswijsheid uitstralen. Tijdens zo’n vakantie zijn ze zeer behulpzaam, geven prioriteit aan wat we gezamenlijk willen en het persoonlijke belang komt op de tweede plaats. Dan willen we veel zien en doen, mooie momenten vastleggen, en shoppen hoort daar niet bij. En vakanties worden goed voorbereid, altijd is er een kerkhistorisch tintje. Een verre familierelatie wordt dan zomaar fijne vriendschap, die het al jaren volhoudt.

 

Hoe ziet jullie vriendschap eruit?

"We hebben een gezellige en hechte vriendschap opgebouwd. Als we langs willen komen is het niet “mogen we langskomen”, maar “we komen vanavond even langs”. We zijn namelijk altijd welkom, vandaar dat we ook op een gegeven moment gewoon de huissleutel kregen.

In het begin (3,5 jaar geleden) spraken we zo’n één keer per maand af en nu is dat ongeveer één keer in de week geworden. Als het te lang geleden is dat ze ons gezien hebben, krijgen we een appje met een hint om langs te komen bijvoorbeeld: we zijn vanavond thuis. Omdat wij allebei in Krimpen werken en Arie en Ankie in Krimpen wonen, is het erg gemakkelijk om uit ons werk even langs te gaan. Dan kunnen we gezellig mee-eten. Er is altijd een luisterend oor voor elkaar. Ook om over het christelijk geloof en de Bijbel te praten is er altijd ruimte."

 

Hoe is de vriendschap met jullie oudoom en tante ontstaan?

"Onze oudoom en oudtante vinden het leuk om met jongeren om te gaan en ze mee te nemen op vakantie. Nadat ze het aan onze ouders hadden gevraagd om ons een nachtje te ‘lenen’ begon ons avontuur; we gingen een dagje naar Texel, zo’n 3,5 jaar geleden. Ze hadden bedacht dat, wanneer het zou klikken tussen ons vieren, we dan het najaar op vakantie zouden gaan naar Zwitserland. Wij wisten dat niet.

We konden en kunnen goed met elkaar opschieten. Vanaf die tijd gaan we elk jaar met elkaar op vakantie. Afgelopen jaar hebben wij de rollen omgedraaid, niet wij met hen, maar zij met ons; we hebben ze meegenomen naar Rome. Wat ons betreft mogen er nog meer vakanties bij komen. En het liefst nog een keer naar Zwitserland, waar wij ook een zwak voor gekregen hebben. Net zoals Arie en Ankie, die er al tientallen jaren naartoe gaan."

 

Wat betekent deze vriendschap voor jullie?

Arie en Ankie: “We kunnen genieten van het enthousiasme en het doorzettingsvermogen van de jeugd.”

José en Claudia: “Als jongere kunnen we genieten van de levenservaring van de ouderen.”

 

Wat maakt jullie vriendschap bijzonder/uniek? Waarom?

"Je zoekt meestal vrienden rond je eigen leeftijd. Bij deze vriendschap is dat een beetje uit de hand gelopen. Het leeftijdsverschil is ongeveer 50 jaar. Van tevoren wisten we niet dat het op zo’n hechte en blijvende vriendschap zou uitlopen. Over en weer hebben we begrip en respect, we zijn jong van hart en hebben oog voor de zaken, die er in het leven echt toe doen. Daarover kunnen we thuis spreken, maar ook tijdens de vakantieperiodes.

Als persoonlijke dingen op tafel komen, luisteren we hartelijk naar elkaar. Soms wordt er advies gegeven, maar niet in de corrigerende of veroordelende zin. Vaak is een half woord of een opgetrokken wenkbrauw voldoende om elkaar te begrijpen."

 

Welke mooie en moeilijke momenten hebben jullie met elkaar meegemaakt?

"We hebben prachtige steden en dorpen ontdekt, wisselende landschappen bezocht, interessante mensen ontmoet en steeds meer ervaring met fotograferen opgedaan. Ook dan zie je de grootheid van de Schepper.

Een moeilijk moment was dat Arie dit jaar is geopereerd aan een ernstige aandoening, gelukkig mocht hij snel naar huis komen. Helaas volgde een paar dagen later toch opnieuw een opname in het ziekenhuis. We hebben toen ervaren dat het niet zomaar een vriendschap is. Verdriet en tegenslag delen we samen en we brengen elkaar daar waar alleen Hulp te verkrijgen is. Echte vrienden zijn we voor het leven. En in praktische zin konden we ook wat bijdragen, Ankie wilde uiteraard graag op bezoek in het ziekenhuis in Amsterdam, en wij waren chauffeur."

 

Wat is het leukste/grappigste dat je ooit samen hebt meegemaakt?

"Dat een dagje Texel een vervolg zou krijgen hadden wij nooit bedacht. Direct na de reis naar het Waddeneiland had Ankie onze moeder gebeld met de vraag of de tweeling mee mocht naar Zwitserland, de reis was al geboekt. José werd als eerste op de hoogte gesteld, Claudia zat op school. Na tien gemiste oproepen door José naar Claudia, wist ze wel dat er iets bijzonders aan de hand was. We waren dolblij en enthousiast om mee te gaan naar Zwitserland. Daar hadden we niet op gerekend.

En de werkelijkheid was nog mooier dan we tevoren dachten. José had enkele dagen haar rijbewijs en toen de eerste Zwitserse haarspeldbocht in het vizier kwam, moest zij achter het stuur. Dat was wat anders dan een rechte polderweg. Die Zwitserse reis was in de herfstvakantie. Wat is het dan bijzonder om te zien dat op 2000 meter hoogte sneeuw valt. Bij een aangename temperatuur en een lekker zonnetje in oktober door de sneeuw banjeren, dat is genieten. En natuurlijk suist er dan wel een sneeuwbal langs."


Heb jij ook zo'n unieke vriendschap als deze tweeling? Heb je je beste vriend/vriendin bijvoorbeeld op een bijzondere manier leren kennen, ben je beste vrienden met je huisdier of woont je maatje in het buitenland? Stuur een mailtje naar info@puntuit.nl of een appje naar 06-57357435.

 

 

 

 

 

Terug naar Serie: Vrienden voor het leven