Blog: Betalen met je gezicht

Themadossier: Sociale media en internet   26 sep. 2017 | tekst en beeld Arnoud Kortleven
security-1163108_1920

Onlangs zijn de nieuwe i{hones gepresenteerd, met als paradepaardje de iPhone X. Het bijzondere aan deze telefoon is de Face-ID-technologie. Met deze techniek kun je je telefoon ontgrendelen door een scan van je hoofd te maken. Er kwamen direct veel vragen over de veiligheid en de privacy van dit systeem.

Inmiddels is er al veel meer duidelijk over de veiligheid en privacy. Bij Touch ID (vingerafdruk) is de kans dat iemand anders de telefoon ontgrendeld 1:50 000. Bij de Face ID is dit nog eens 20 keer kleiner. De kans dat iemand anders jouw telefoon kan ontgrendelen is dus ontzettend klein.

Maar hoe zit het met de privacy dan? Apple heeft een nauwkeurige scan van je hoofd, die in de theorie gemakkelijk gebruikt kan worden voor commerciële doeleinden. Wat gebeurt er met deze scan? Alle gegevens van de scan worden opgeslagen in Secure Enclave, dat is een apart deel van de chip die in de Iphone X zit. Al deze gegevens worden geëncrypt in de chip, hier kan dus niemand bij. Niemand kan bij deze gegevens zelfs Apple niet. Het is dus in de praktijk onmogelijk om deze gegevens aan bedrijven et cetera te verkopen.

Ook kan je de Face ID gebruiken voor Apple Pay, dit systeem in nog niet in Nederland beschikbaar. In het buitenland al wel, daar kun je met je gezicht een betaling doen.


Auteur Arnoud Kortleven is ambassador van Yona. Hij schrijft regelmatig blogs, die ook terug te vinden zullen zijn op Puntuit.nl.

Terug naar Themadossier: Sociale media en internet