"Vloggen belangrijk voor ruim helft jeugd"

Themadossier: Sociale media en internet   03 jul. 2017 | Puntuitredactie, beeld ANP
vloggen

Meer dan de helft van de middelbare scholieren plaatst video’s op een eigen YouTubekanaal. Vloggen is voor hen een belangrijke vorm van zelfexpressie, blijkt uit onderzoek van HEMA.

Het warenhuis opende deze week een ”vlog academy”, waar scholieren de kneepjes van het vak kunnen leren van acht bekende YouTubers. De summerschool is online en in diverse HEMA-filialen te volgen. Wie het programma succesvol doorloopt, maakt kans op een contract bij een agentschap voor YouTubers.

Vrijwel alle 12- tot 18-jarigen (98 procent) kijken op YouTube naar video’s en vlogs (videoblogs), stelt het onderzoek. Populaire onderwerpen zijn games en pranks, ofwel kwajongensstreken. Van de duizend ondervraagde middelbare scholieren maakt 71 procent geregeld YouTubevideo’s. Volgens HEMA droomt 39 procent van de jongeren van een carrière als professioneel vlogger.

Aan het onderzoek namen ook 500 ouders deel. Van hen zegt 58 procent niets te begrijpen van de fascinatie van hun kinderen voor YouTube. De overige 42 procent van de ouders vindt de door hun kinderen bekeken YouTubevideo’s „stiekem heel leuk.”

Terug naar Themadossier: Sociale media en internet