Mag je als christelijk meisje een bikini dragen?

Nieuws   28 jun. 2017 | tekst ds. M. van Reenen, beeld
zwebmad-hitte_ANP

Wat zegt de Bijbel over zwemkleding? Mag je als christelijk meisje bijvoorbeeld een bikini dragen?

Eerst een paar vragen, om zelf eerlijk na te denken. Vind je het fijn als na de gymles een jongen de meidenkleedkamer binnenkomt? Vast niet. Waarom niet? Omdat je niet wil dat hij jou in je ondergoed ziet. Waarom zou je dan in het zwembad wel in je ‘ondergoed’ gaan lopen? Nog een vraag. Waarom dragen meiden graag een bikini? Vaak omdat zij graag óveral bruin willen worden. Maar waarom zou je bruin willen worden op plaatsen die –als je gewoon kleding aan hebt– toch niemand kan zien? Is het, omdat meisjes eigenlijk graag willen dat jongens naar hun héle lichaam kijken? En is dát misschien ook een reden, waarom het zo leuk-spannend is om samen naar het zwembad te gaan…?

Als je over deze vragen hebt nagedacht, gaan we eens naar de Bijbel. Daar staat natuurlijk niets in over zwemkleding, maar wél over kleding. Wil je er echt naar luisteren? Ook als die kritiek heeft op dingen die zelfs onder christelijke mensen gewoon zijn geworden?

Je weet wel waarom er kleding is gekomen: omdat de man en de vrouw na de zondeval niet meer op een goede manier naar elkaar konden kijken (Gen. 3). Daarom staat er ook in de Bijbel hoe een vrouw zich moet kleden: niet overdadig, niet schaamteloos, maar „met een eerbaar gewaad” (1 Tim. 2:9). En wat een vrouw hoort uit te stralen: kuisheid (Tit. 2:5, 1 Petr. 3:2-3). Staat er dan bij: „Behalve als het ’s zomers warm is”? Nee hè? Dan kun je zelf wel de vraag beantwoorden, of een bikini past bij een Bijbelse kledingstijl. En ook wel de vraag, of het strand of het zwembad in de zomer wel een goede plaats is om te zijn.

Jongens, dat laatste is ook belangrijk voor jullie. Want ‘kleding’ is niet alleen een onderwerp voor meisjes. Jawel, zij moeten er beter op bedacht zijn of ze wel eerbaar gekleed gaan. Maar jongens moeten er meer op bedacht zijn, of ze wel eerbaar naar meisjes kijken. Zal ik eens eerlijk zijn? Als het heet is zou ik het ook best wel lekker koel vinden om te gaan zwemmen. Maar al toen ik nog puber was, voelde ik dat het niet kon. Want ik zou op een verkeerde manier kijken naar meisjes met weinig kleren aan. Ik hoop dat jij ook eerlijk bent over je eigen zwakheid. En dat je het lichaam van een ander niet (meer) op een verkeerde manier wilt bekijken. Net als Job, die zei: „Ik heb een verbond gemaakt met mijn ogen; hoe zou ik dan acht gegeven hebben op een maagd?” (Job 31:1). Bedenk maar, dat ons lichaam aan Gód toebehoord (1 Kor. 6:20).

Zit jij ook met een vraag over het geloof of over een heel ander onderwerp, zoals verkering of relaties? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-57357435.

Terug naar Uitgelicht: Menens, antwoord op jouw vragen

Hetty

5 oktober 2017

Eens met Marijke, mannen zoals de schrijver zijn het probleem omdat ze niet met seksuele prikkels om kunnen gaan. Het is heel normaal dat mannen vrouwen in bikini sexy vinden, vrouwen zijn op heel veel manieren sexy. Daar moet je als man niet moeilijk over doen of vrouwen de schuld van geven, maar er gewoon mee dealen. Geef het gewoon toe en leer van andere kerels hoe ze ermee om gaan.


anna

8 juli 2017

Natuurlijk geldt de regel van het bedekken van het lichaam ook voor mannen, Adam kreeg toch net als Eva (lange) dierenvellen van de Heere?
We gaan toch ook niet in ons ondergoed op straat of in de supermarkt lopen? En op het strand kan het opeens wel?
Peter: naakt was de mens VOOR de zondeval, de Heere geeft duidelijk aan in Zijn Woord hoe Hij wil dat wij er bij lopen, ook voor ons bestwil (kou/begerige blikken). En voor de Heere Jezus was dat een onderdeel van Zijn vernedering. Schrijf alsjeblieft niet meer zo laatdunkend, minachtend over die goedertieren God.
Petra: die stamboom laat zien dat God dwars door de zonde heen werkt, Zijn goedheid is zo groot. Gebruik dit niet om die zonden goed te praten. En zeker niet om de bikini goed te praten. We weten met zn allen heel goed dat dit geen lichaamsbedekkende kleding is, terwijl de Heere dit in Zijn Woord wel van ons vraagt.
Een raad voor iedereen (inclusief mijzelf): lees de Bijbel nauwkeurig (niet door je eigen bril), biddend om licht van de Heilige Geest. Gebruik ook de Kanttekeningen, Bijbel met uitleg en de Bijbelverklaring van Matthew Henry.
Nog een ding: Petrus trok zijn opperkleed over zijn onderkleed aan toen hij in het water sprong om naar de Heere Jezus te gaan... Over eerbied en bedekking gesproken...


Peter de Jong

7 juli 2017

God heeft de mens naakt geschapen en naakt in het paradijs neergezet. Jezus is naakt geboren en naakt gekruisigd. Ik heb niet de indruk dat God het ook maar iets kan schelen hoe we er bij lopen hier op aarde. Hij heeft ongetwijfeld wel wat beters te doen. En als hij zich er wel druk over maakt, of bijvoorbeeld ook over hoofddoekjes, dan maak ik me niet druk over hem.


gisela

1 juli 2017

Sommige mensen moeten zich diep schamen hier zeg :(


Katie

1 juli 2017

Besten,

De discussie rondom fatsoenlijk kledij binnen christelijke context is eentje die over de jaren heen een seizoensverbonden hype oplevert. Tijdens mijn jaren als BEAM-columniste heb ik hier ook een serie over geschreven en christelijke jongens en meisjes over geïnterviewd en de afgelopen jaren als theologiestudente heb ik me er ook verder in verdiept. Het probleem met het debat in het algemeen en wat illustratief is in dit stuk in het speciaal, zijn de onderliggende aannames over mannelijke en vrouwelijke seksualiteit, die altijd onbesproken blijven. Nu zijn dit natuurlijk al helemaal spannende onderwerpen, maar in de context van dit debat is het denk ik belangrijk om dit ook in (Bijbelse) overweging te nemen.

De eerste tweehonderd jaar van het christelijk geloof kenmerkte zich door een radicale gelijkheid tussen man en vrouw. Academici denken zelfs dat in de vroege dagen de meerderheid van gelovigen vrouwen waren. Echter, vanaf de vroege kerkvaders treedt hier een verandering in op. Een negatieve verandering die tot op de dag van vandaag terugkomt en sluimert onder stukken zoals deze. Binnen dit milieu, waarin ascetisme maar ook gnosticisme hoogtij vierde en neoplatonisme de culturele context van de (alleen mannelijke) theologische denkers was, werd seksuele verleiding als de grootste hindernis gezien. Via Jerome en Ambrose die seksualiteit aan sensualiteit koppelde, stelde Augustine zo dat passie het fundament van de erfzonde was. Passie die, vanuit het mannelijke perspectief, natuurlijk opgeroepen werd en wordt door de vrouw. 1500 jaar aan mannelijke theologie hebben namelijk geleidt tot een “natuurlijke” man-vrouw verhouding waarin van nature mannen (meer) seksueel gestimuleerd en vrouwen (meer) seksueel stimulerend zijn.

En zo ontstond er een fundamenteel verschil waarin mannelijke seksualiteit gelinkt is aan kracht en de natuurlijke staat van zijn (die onderdrukt moet worden), en vrouwelijke seksualiteit gelinkt is aan zwakte en onnatuurlijk gedrag. De christelijke ethiek rondom seksualiteit is hierin niet gelijkwaardig. Als een jonge man seksueel actief is, dan wordt dit gezien als het onvermogen om het natuurlijke instinct te bedwingen. Als een jonge vrouw seksueel actief is, dan wordt dit verklaard vanuit een motief van onzekerheid. De zwakheid van het vrouwelijke zekerheid leidt tot haar ingeving. Het vrouwelijke lichaam is zo zowel inherent seksueel geladen (vanuit het mannelijke perspectief), als onnatuurlijk binnen deze seksualiteit. Als vrouwen hebben wij zowel de verantwoordelijkheid voor de seksuele connotaties die in dit geval onze blote buik en rug (toch niet bepaald het meest flatieuze of erotisch-geladen der lichaamsdelen) dragen, terwijl ze tegelijkertijd buiten onze controle liggen. De schouders, de nek, de kuiten, de bovenbenen - er is altijd een lichaamsdeel dat erotische connotaties kan hebben binnen onze oversekste samenleving. En hoe meer we hierin bedekken hoe, ironisch genoeg, erotischer minder "spannende" lichaamsdelen worden. De vraag is maar of het bedekken van een extra stukje lijf uiteindelijk het gewenste resultaat zal hebben wat betreft mannelijke puurheid, los van de theologische problematiek met de vrouwelijke verantwoordelijkheid vóór deze mannelijke puurheid.

Dit zijn de aannames waarop dit stuk en deze discussie zich afspelen. Wat hierin dan ook echt zou kunnen bijdragen aan een goed, Bijbels onderbouwd, gesprek over deze kwestie, zijn goede theologische en exegetische overdenkingen van deze aangenomen verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke seksualiteit, in de context van het mannelijk theologische blik waar ze uit stemmen.

Vriendelijke groeten,


Marieke

30 juni 2017

Hallo allemaal,

Prima als jullie het niet eens zijn met wat Coen en anderen vinden. Iedereen mag zijn eigen mening hebben. Ik heb echter nog wel een vraag die nog niet beantwoord is: waarom ligt de focus alleen op de vrouw in deze kwestie? Moeten mannen ook niet zich meer bedekkend kleden in de zomer? Dat zou in lijn van "En daarbij wist God ook dat er zondige gedachten zouden kunnen ontstaan, als een man een vrouwenlichaam bekeek. Door kleding die het lichaam bedekte, kon dit mogelijk voorkomen worden. Zowel bij de vrouw als de man." wel zo consequent zijn.

Groetjes


anna

30 juni 2017

Dominee, van harte met u eens! Hopelijk schrijft u nog vaak over dit onderwerp wat klaarblijkelijk in onze gezindte 'taboe' is... Positief dat u een website noemt waar zwemsuits / badpakken met mouwtjes en pijpjes en zwemrokjes voor kinderen die op zwemles gaan te koop zijn. Laten we het onze kinderen maar jong leren.
Coen Christiaan: wat erg om een Bijbelse mening (gegrond op Gods eigen Woord!) 'godslasterlijk' te noemen... Dat moet je durven!
Na de val maakte de Heere kleding van dierenvellen, uit de grondtekst kun je opmaken dat die het lichaam voor een groot deel bedekten. Zou dat voor zwemkleding anders zijn? 'De bijbel zegt niets over bikini's' ?! Wel over bedekking!
Een gezonde jongeman met normaal werkende hormonen kan zeer zeker geprikkeld raken van meiden in vaak
'te krappe' badkleding. Laat je niet als een dode vis met de (refo)stroom meevoeren, je komt verkeerd uit!
Lees Gods Woord biddend en probeer het niet in je eigen straatje te laten passen.
Een leven naar Gods Woord en wet vraagt offers van je.


Gisela

30 juni 2017

Ik was juist erg blij toen ik dit stuk las. En ik ben net 30 dus niet oud ofzo. Hartelijk dank dominee voor deze eerlijke uiteenzetting. Ik ben net als u. Als puber, zelfs al eerder, voelde ik dat het niet kon, zo weinig bedekkend erbij lopen. Maar tegenwoordig mag de waarheid niet meer gezegd worden, heel jammer.


Lianne

30 juni 2017

Beste ds. van Reenen en anderen,
Ik ben blij dat er een vraag zoals deze is gesteld en beantwoord.
Ik verbaas me er al langere tijd over dat een bikini zo geaccepteerd lijkt onder 'christelijke' meisjes.
Ik ben blij dat er ook alternatieven zijn voor een badpak én bikini die je tegenwoordig via internet vrij makkelijk kunt kopen.
Zoals een uv-t-shirt met een uv-rokje met legging, waardoor je als meisje en/of vrouw toch kunt zwemmen.
Als je wilt leven zoals God het van je vraagt, gaat het niet om regeltjes en wetjes, maar om liefde tot Hem, waardoor je niet meer met de wereld mee kunt! Dan is Gods Woord je enige leidraad en niet de mode en wat anderen van je vinden!


carry

29 juni 2017

Wel makkelijk om te zeggen je moet stranden vermijden als je als man vrouwniet om kan gaan met schaars geklede mede burgers. Als christen leef je niet alleen voor jezelf, maar wil je ook rekening houden met de ander zijn zwakheden. En ze niet willen prikkelen. Volgens mij is de bijbel er erg duidelijk over!


ds. M. van Reenen

29 juni 2017

Beste allemaal,

Bedankt voor jullie reacties. Fijn dat jullie willen meedenken. Vanuit de reacties heb ik me wel gerealiseerd, dat ik niet geheel op de juiste manier begonnen ben. Te suggestief/generaliserend. In het bijzonder Nieka wil ik danken voor de zinvolle opmerkingen en waardige toon. Dit neem ik zeker mee!
Vervolgens moet ik wel zeggen, dat ik mij nogal verbaasd heb over sommige reacties. Ik zou bijna zeggen: 'Welkom op de wereld!' Het is waar (daarin heeft Nieka gelijk) dat ik niet aan alle tienermeisjes gevraagd heb waarom ze bepaalde (zwem)kleding wel of niet dragen - dát lijkt me nu juist pervers (als je dat woord wilt gebruiken). Maar je hoeft toch geen seksueel gefrustreerd persoon te zijn om de link te zien tussen bepaalde kleding en seksuele prikkeling? Denk aan sexting. Zien jongens/mannen die daaraan doen liever een meisje in 'zedige' kleding of in bikini? Denk aan de manier waarop ook popzangeressen die op tieners gericht zijn zich kleden en gedragen. Enzovoorts.
En zou deze dominee van achter zijn schrijftafel bijna de enige man zijn (een reactie op Coen Christiaan) die soms de neiging heeft om op deze manier naar vrouwen te kijken? Ook jij welkom op de wereld. Waarmee trekken reclamemakers de aandacht van mannen op de snelweg enzovoorts?

Mijn verhaal klinkt misschien een beetje 'prekerig' en 'moeterig'. Je kunt in een kort stukje niet alles zeggen. Maar mijn belangrijkste motief is: ik wil jongens en meiden tegen en juist ook vóór elkaar beschermen. Als wij leren om op een verkeerde manier te kijken én om daar (bewuster of onbewuster) met onze kleding ruimte aan te geven, dan worden gedachten over het andere geslacht en over het huwelijk verkeerd gevormd. In tegenstelling tot wat Coen Christiaan zegt zijn Paulus en Petrus wel heel duidelijk er over, dat reinheid een belangrijk iets is en dat die alles te maken heeft met de manier waarop wij ons kleden, naar elkaar kijken en praten.
Ik hoop dat het verlangen van veel jongens en meiden is, om precies zoals Anne zegt rein te willen blijven voor als zij met hun eigen man/vrouw leven - en om rein te blijven voor de Heere. Daarbij is het goed om ook na te denken over wat je uitstraalt met je kleding!

Wie graag wat meer achtergrond wil horen: luister vanmorgen naar Groot Nieuws Radio, om 7:35. Daar licht ik één en ander toe.


Nieka

29 juni 2017

Hallo,

Ik snap dat een bikini niet het meest zedelijke kledingstuk is dat er bestaat. Daar wil ik het verder ook even niet over hebben. Waar het me wel om gaat, is het volgende stuk. Ik citeer:

"Waarom dragen meiden graag een bikini? Vaak omdat zij graag óveral bruin willen worden. Maar waarom zou je bruin willen worden op plaatsen die –als je gewoon kleding aan hebt– toch niemand kan zien? Is het, omdat meisjes eigenlijk graag willen dat jongens naar hun héle lichaam kijken? En is dát misschien ook een reden, waarom het zo leuk-spannend is om samen naar het zwembad te gaan…?"

Op deze vragen wil ik graag het niet-gewenste antwoord geven: nee. Ik (en vele meiden met mij) draag geen bikini omdat ik per se overal bruin wil worden. Ook niet omdat alle jongens me dan kunnen zien, of om met mijn lichaam te pronken. Ik wil een bikini dragen, omdat ik wil zwemmen. En badpakken en tankini's zijn nu eenmaal niet zo in de mode. Dus kies ik voor een bikini. Het enige verschil tussen een badpak en een bikini is overigens dat bij de bikini de buik wel te zien is en bij een badpak niet. Dit verschil lijkt mij niet erg noemenswaardig. Ten slotte wil ik nog noemen dat ik het persoonlijk niet "leuk-spannend" vind om met elkaar naar het zwembad te gaan in de zin van "oeh dan zien jongens mij in bikini en dan zien ze mijn lichaam".

Ik zou de schrijver van dit artikel als tip willen meegeven om de volgende keer bij het andere geslacht na te vragen of zijn redeneringen kloppen in plaats van zomaar in de wilde weg redenen te verzinnen en de boel flink te generaliseren.
Op deze manier beschuldigt u meisjes ervan dat ze zichzelf proberen tentoon te stellen aan jongens als ze naar het zwembad gaan en een bikini dragen, terwijl vaak de enige intentie is om te gaan zwemmen. In mijn ogen is dat niet eerlijk.

Nieka


Luther

28 juni 2017

Dit lijkt mij een bijzaak in het leven. Verder is het natuurlijk zo dat het op de Veluwe misschien niet in is om met bikini naar het zwembad te gaan. Een goede oplossing zou de bedekkende burqini zijn, daar krijgt men echt geen starende blikken mee toegeworpen. Of misschien moeten we helemaal niet gaan zwemmen omdat de mens bedoelt is om op het land te lopen (werken).


Marieke

28 juni 2017

Beste Anne,

U zegt dat naaktheid zondige gedachten oproept bij mannen. Het is echter nier hun schuld dat ze naar vrouwen kijken, maar de schuld van hun gedachten. Gedachten komen voort uit jezelf, je bent zelf verantwoordelijk voor je gedachten. Dus als jíj verkeerde gedachten hebt over een vrouw, of een vrouw begeert, ben jij verantwoordelijk voor die gedachten en gevoelens. Kunt u mij uitleggen waarom dan de vrouw in kwestie zich, volgens u, zou moeten aanpassen aan de persoon die de fout maakt?

Wanneer u zegt dat mannen verkeerde gedachten krijgen van vrouwen in bikini's, impliceert u dat dit iets is wat álle mannen doen. Dat lijkt me niet helemaal eerlijk tegenover mannen zonder dergelijke lustgevoelens.

U zegt dat zondige gedachten voorkomen kunnen worden door kleding die het lichaam bedekt, zowel bij de man als de vrouw. U geeft dus toe dat verkeerde gedachten zowel bij de man als de vrouw voorkomen; waarom gaat uw artikel dan alleen in op de kledingkeuze van de vrouw? Dat doet suggereren dat alleen de vrouw zou moeten ingeven in deze kwestie.

Sommige meisjes zullen inderdaad een bikini dragen om zich meer gewaardeerd te voelen. Of dit het beste motief is om een bikini te dragen, is aan hen om te beoordelen. Ik vind dat u gelijk heeft wanneer u zegt dat je moet nadenken waarom je een bikini draagt; misschien kom je tot de conclusie dat dit niet in lijn is met je religieuze overtuigingen, dan moet je er vooral mee stoppen. Misschien kom je erachter dat je het doet vanwege een lage zelfwaarde en kan je door dir inzicht hier mee aan de slag. Het blijft echter een individuele keuze om al dan niet een bikini te dragen. Wanneer je het níet doet omdat iemand jou verteld heeft dat mannen hier aanstoot aan nemen, zou ik nog eens nagaan of je keuze terecht is.


annelot

28 juni 2017

Voor alle tegenstanders van dit artikel (waarom eigenlijk?!) : Er bestaan ook badpakken en tankini's (tegenwoordig weer hip) en ik denk dat iedereen het ermee eens is dat dat netter is.


Anne

28 juni 2017

Beste Marieke,

Bikini's bestonden er in de tijd van de bijbel dan misschien niet, maar toch staat er in de bijbel dat een vrouw zich eerbaar moet kleden. Maar: ook de man (Genesis na de zondeval). Elke zonde is voor God even erg. Maar als je als vrouw denkt dat mannen het probleem zijn dat ze naar vrouwen kijken heeft u het mijns inziens fout. Hun zondige gedachten, die zijn fout. Maar waarom gebood God om onze "naaktheid te bedekken"? Omdat Adam en Eva zondigden tegen God. En daarbij wist God ook dat er zondige gedachten zouden kunnen ontstaan, als een man een vrouwenlichaam bekeek. Door kleding die het lichaam bedekte, kon dit mogelijk voorkomen worden. Zowel bij de vrouw als de man.
En natuurlijk moeten mannen ertegen vechten dat ze zondige gedachten hebben over het lichaam van vrouwen, dat zéker. Maar mogen vrouwen daar dan niet een beetje bij helpen? Ik zou in ieder geval niet willen dat een man allerlei zondige gedachten krijgt doordat ik er net iets te uitdagend enz. bijloop.
En daarbij: heeft een man ook geschapen om een vrouw te begeren, maar: alleen zijn EIGEN vrouw.

Ik geloof ook niet dat vrouwen een bikini dragen om jongens/mannen daarmee uit te dagen om naar hen te kijken, maar het is wel fijn, en het geeft vooral onzekere meiden een fijn gevoel als je merkt dat je er op deze manier bijhoort.
Het is helemaal niet verkeerd om hier eens over na te denken, ook als je jezelf deze vraag nooit hebt afgevraagd en gewoon gewend bent om bikini's te dragen.
Ik zelf denk dat je wel naar het strand kan blijven gaan, maar wel op een verantwoorde manier! En al zwem je dan met of zonder bikini.


Marieke

28 juni 2017

Oh, nog één dingetje: beetje pervers om het dragen van bikini's door tieners te seksualiseren, misschien?


Marieke

28 juni 2017

Beste,

Ten eerste is deze inleiding tamelijk suggestief. Kunt u weten waarom ik een bikini draag? Nee. Kunt u van alle vrouwen weten waarom ze een bikini dragen? Ik vind het tamelijk generaliserend en daarbij ronduit seksistisch om te impliceren dat vrouwen bikini's dragen omdat ze willen dat mannen naar hun kijken. Daarbij komt dat uw redenering soms een beetje krom is. In uw laatste paragraaf merkt u op dat mannen op een verkeerde wijze naar vrouwen in bikini zouden kunnen kijken. U doet dat in ieder geval wel. En daarmee komen we bij de kern van het probleem: zijn mannen zoals u ten zeerste niet het probleem? Als u misschien op een minder seksualiserende manier naar vrouwen in bikini zou kijken, zou het schrijven van dit artikel in eerste instantie al niet nodig zijn geweest. Als laatste: de bijbel zegt niks over bikini's, want die bestonden toen nog niet. Joe!