Menens: De blijde boodschap verkondigen aan anderen

Nieuws   25 jan. 2019 | tekst ds. M. van Reenen, beeld RD, Anton Dommerholt
Liefting-9-KruisP-A

Hoe moet je evangeliseren?

Je stelt maar een heel korte vraag, maar een eenvoudig antwoord kun je hier bijna niet op geven. De manier waarop je evangeliseert hangt ondermeer af van het deel van het land waarin je evangeliseert, en van de doelgroep. Dus voor praktische handvatten kun je het beste in je eigen omgeving spreken met iemand die hierin ervaring heeft. 

Maar vraag je eerst eens af waarom je eigenlijk zou willen evangeliseren. Doe het maar niet voor een goed gevoel of omdat het zo hoort. Ik hoop dat je verlangt dat God geëerd wordt, ook door anderen. En ook dat je bewogenheid voelt met je naaste. Zóveel mensen zijn onderweg naar hun ondergang. Vaak zonder dat ze het zelf weten. Als je dat echt voelt, dan kun je niet zwijgen. En dat terwijl je misschien eerst vooral dacht: ik kan niet spreken.

Nog iets over je houding. Schaam je je voor het Evangelie? Ik heb dat soms wel hoor, als ik moet spreken tot mensen die niet geloven. Erg hè? Want we hebben de beste boodschap die er is! Het is een kracht Gods tot zaligheid (Rom. 1:16). Als je diep overtuigd bent van het grote wonder van het Evangelie, dan weet je ook dat je iets te zeggen hebt. Soms ben je bang voor scherpe reacties of slimme tegenargumenten, maar weet dan: het Woord van de Heere is meer waard dan alle menselijke opvattingen bij elkaar. En Hij kan die ander overtuigen. Omdat Hij een levende God is.

Voel je, dan is het belangrijk dat je Hem zelf kent. Nee, je moet niet zwijgen als het bij jou anders ligt, maar je moet ook niet rusten totdat je weet van de kracht van Gods Woord in je leven. Voor jezelf én voor de ander!

En dan praktisch. Begin in je eigen omgeving met evangeliseren. Waak ervoor met je levenswandel tegen te spreken wat je met je mond zegt. Wees oprecht belangstellend naar het leven van de ander, en luister aandachtig naar de vragen. Draai niet om de waarheid heen. En als er méér belangstelling is: neem de ander eens mee naar een wijs, ervaren kind van God. En nodig de mens waarmee je spreekt uit voor een kerkdienst.

Ten slotte: evangeliseren, dat probeer ik ook. In de trein, in het ziekenhuis, bij een begrafenis. Maar ik weet nog steeds niet goed hoe het moet. Dit weet ik wel: God kan mijn gebrekkige woorden gebruiken. En die van jou ook.


Zit je ook met een vraag over het geloof of over een heel ander onderwerp, zoals verkering of relaties? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-57357435.

Terug naar Uitgelicht: Menens, antwoord op jouw vragen