Menens: Hoe moet je christen-zijn op je werk?

Nieuws   09 mei 2018 | tekst ds. M. van Reenen, beeld Unsplash
bethany-legg-9248-unsplash

Ik wil bij mijn bijbaantje en opleiding iets uitstralen als christen. Maar hoe kan ik dit doen? Ik probeer vriendelijk te zijn en mijn werk goed te doen, maar dat proberen niet-gelovigen ook. Hoe zien anderen het verschil?

Weet je wat ik vaak gehoord hebt? Dat het juist de kleine zichtbare dingen zijn waar mensen op inhaken. „Waarom bid je voor het eten?” „Waarom draag je altijd een rok?” „Waarom wil je op zondag niet mee met het bedrijfsuitje?” Dat alleen al is een goede reden om vast te houden aan traditionele gewoonten. Er zijn mensen die zeggen dat je dit maar los moet laten, om meer aansluiting te vinden bij de wereld om ons heen. Dat is een vergissing.

Er zijn twee dingen belangrijk. Eén: dat je gedrag eenduidig is. Als je niet op zondag wilt werken maar doordeweeks lui bent; als je bidt voor je eten maar vloekt onder je werk; als je precies bent op je kleding maar slordig omgaat met medemensen, dan ben je niet geloofwaardig. Dan geef je aanleiding dat men christenen ziet als huichelaars en Gods Naam gaat lasteren.

Daarom een tweede punt: je christen-zijn moet maar niet uiterlijk zijn, maar innerlijk. Je wilt iets uitstralen, maar je hebt geen licht van jezelf. Denk aan de maan. Als de zon er niet op schijnt, dan zien we de maan niet. Christus, de Zon der gerechtigheid, moet je beschijnen, dán zul je ook licht uitstralen in een donkere wereld (Filippenzen. 2:15).

Dit zorgt voor zelfonderzoek: ben je een echte christen? Niet iedereen die zich christen noemt is dat ook (Mattheüs 7:21). Om christen te zijn moet je bij Christus horen. En om méér van Christus uit te stralen moet je dichter bij Christus leven (Johannes 15).

Dat zorgt voor ontspanning. Jij hoeft het niet te doen. Het is Zijn werk en Hij doet het door jou heen. Dan hoef je niet krampachtig te kijken of anderen het verschil zien. Dat verschil zal er komen, daar staat God voor in. Zeker kunnen ongelovigen ook trouw en ijverig zijn, gelukkig wel. Maar het diepste geheim kennen ze niet. Het gaat er niet alleen om hóé je leeft, maar voor Wíé. En waarheen je op weg bent. Een echte pelgrim zul je altijd herkennen. Lees maar eens over Christen op de IJdelheidskermis. Je hoeft niet vreemd te doen, maar wie een Ander kent, zal anders zijn.

Zit je ook met een vraag over God of geloof? Of heb je een andere vraag voor deze rubriek? Laat het weten via info@puntuit.nl. Of stuur een appje naar 06-57357435. Wie weet lees je hier binnenkort het antwoord.

Terug naar Uitgelicht: Menens, antwoord op jouw vragen