Menens: kerkverlating

Nieuws   14 jul. 2017 | tekst ds. J.M.D. de Heer, beeld Unsplash
saeed-mhmdi-130222

In de kerk wordt er over jongeren gepraat alsof ze allemaal de kerk verlaten. Er wordt dan bijvoorbeeld gezegd: ”Er zijn in deze kerk nog veel jongeren, dat kom je ook anders tegen.” Werkt dit niet juist negatief? Echt niet iedere jongere wil bij de kerk weg.

Heel mooi, je vraag. Zo geef je gelegenheid om er met elkaar over te praten. Dan kun je elkaar aanvoelen. Nu weet ik hoe uitspraken op je overkomen. Straks voel jij hoop ik aan waarom dominees sommige uitspraken doen. Dus, tot jou en zoveel andere jongeren: Stel je vragen! En, tot mezelf en tot zoveel andere dominees, ouderlingen, ouders en leerkrachten: Aanvaard de vragen! Doe dat ook als ze wat stellig overkomen. Vraag dan door: Wat bedoel je? Vraag bovenal aan de Heere: Wijs mij vanuit uw Woord de weg om te antwoorden. Dus jongeren, stuur nog veel vragen op naar de krant, dan kunnen we er samen over praten.

Je vindt het moeilijk als de houding tegenover jou, jongere, negatief is. Jij voelt je van harte verbonden aan de kerk. Je wilt geen kerkverlater zijn en ook niet zo behandeld worden. Wel, daar gaan we, dominees, ons best voor doen. Ook daarvoor hebben we de leiding van de Heilige Geest nodig. Daar willen jullie wel voor bidden. Want preken is een heel grote opdracht. Dominees voelen zich verantwoordelijkheid voor de gemeente, dus ook voor jullie, jongeren.

Zo kom ik bij de uitleg waarom dominees waarschuwen. Ze zien gevaren. Ik denk zelfs dat ze die beter zien dan jongeren zelf. Waarom? Ze zijn zelf ook jong geweest. Er zijn dominees die als jongen stapje voor stapje (of met grote stappen) meegingen op de weg van de zonde. Ze gingen naar de kerk, ze wilden er niet eens van af, maar… Achteraf zien ze wat ze toen niet goed zagen. Ze waren in hun hart bezig om zich los te maken van het Woord en de dienst van God. De Heere heeft hen vastgehouden! Nu weten ze uit ervaring hoe gevaarlijk het is als jongeren zich openstellen voor de wereld (bijv. muziek, film en zoveel meer). Dat is zo schadelijk voor het geweten. Ze zien ook wat er gebeurt als de wereld het wint bij een jongere, ook al zit hij of zij nog trouw in de kerk. Een vriend van de wereld is in de Bijbel een vijand van God (Jak. 4:4b). En daar hebben ze jullie niet voor over!

Als dominees zulke gevaren zien, voelen ze een roeping om te waarschuwen. Doen ze dat niet en een jongere verlaat de kerk, dan zijn ze ook schuldig. Zo staat dat in de Bijbel (Ezech. 33:8). Lees in Ezechiël 3:17-21 en 33:3-7 hoe vaak het woord waarschuwen staat. En luister zo als je in een preek wordt gewaarschuwd. Dan kun je er de Heere nog voor danken.

Zit je ook met een vraag? Mail naar info@puntuit.nl. >>puntuit.nl/menens

Terug naar Uitgelicht: Menens, antwoord op jouw vragen