Menens: Mag je een preek luisteren terwijl je wat anders doet?

Uitgelicht: Menens, antwoord op jouw vragen   27 okt. 2017 | tekst ds. A. van der Zwan, beeld Pixabay
people-2590657_1920(1)
thank-you-140227_1920

Ik luister regelmatig naar een preek via internet. Is het verkeerd om naar een preek te luisteren terwijl je bezig bent met andere dingen? En dan bedoel ik dingen waarbij je niet je volle aandacht nodig hebt, zoals schoonmaken of autorijden? Ik kan mijn aandacht dan goed bij de preek houden, maar aan de andere kant is het misschien oneerbiedig?

Ik vind dit een boeiende vraag, en wil ook graag proberen er een antwoord op te geven omdat er volgens mij meer achter zit dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Je vraagt je af of het niet oneerbiedig is om gewone, alledaagse dingen te doen terwijl je tegelijkertijd een preek (na)luistert.

Uiteraard zou dit het geval zijn als datgene wat je onder het luisteren doet al je aandacht zou opslokken. Nog erger zou het zijn als dat wat je aandacht vraagt regelrecht in strijd is met wat er in de preek wordt gezegd. Wie zal zeggen hoe vaak dat tegenwoordig gebeurt, nu steeds meer (jonge) mensen hun smartphone meenemen naar de kerk? Zou het echt waar zijn dat ze dat alleen maar doen vanwege de Bijbel-app die erop staat? Het lijkt mij in elk geval een bron van verleiding om onder de dienst met andere dingen bezig te zijn dan met het Woord.

Maar als je nu bezig bent met dingen die je bij wijze van spreken gedachteloos kunt doen, zoals strijken of stof afnemen? Dan lijkt mij het beluisteren van een preek juist een heel goede zaak. Waarmee kun je je gedachten beter vullen dan met het Woord en met de verklaring ervan?

Maar is die vermenging van ”geestelijke” en ”gewone” dingen dan niet oneerbiedig, vraag je je af. Die suggestie maakt je vraag voor mij nu juist zo boeiend. Er zit namelijk de gedachte in dat het ”geestelijke” leven en het ”gewone” leven twee los van elkaar staande terreinen zijn. En die gedachte moeten we nu juist proberen tegen te gaan. Want wie die twee uit elkaar haalt, loopt het risico een zondagschristen of een mens met een dubbelleven te worden.

Is het juist niet de bedoeling dat heel ons (gewone) leven doortrokken wordt door de Geest van Christus? En is het juist geen teken van geestelijke groei, als ”geestelijk” en ”gewoon” steeds meer samenvallen? Uiteindelijk tekent de Bijbel ons een leven waarin al onze onderverdelingen wegvallen. Een nieuw Jeruzalem zonder tempel waarin heel het leven liturgie is geworden. Veel zegen gewenst bij het luisteren naar de preek én bij het strijken!


 

Loop je met een vraag? App hem naar 06-57357435 of mail naar info@puntuit.nl.

Terug naar Uitgelicht: Menens, antwoord op jouw vragen