Menens: Mag je investeren in bitcoins?

Nieuws   17 jan. 2018 | tekst ds. M. van Reenen, beeld Unsplash
photo-1495420047114-9f6ef7fc0cbc

Ik hoor van best veel jongeren die investeren in bitcoins; sommigen hebben er al veel winst mee behaald. Dat trekt me, maar ik weet niet of het ook goed is. Hoe moet je hier vanuit de Bijbel over denken?

Fijn dat je hier de Bijbel naast wilt leggen! Vaak leven we anders. Alsof ons geld nauwelijks met God te maken heeft en alsof de Bijbel amper over de besteding van ons geld spreekt. Het tegenovergestelde is juist waar (lees bijvoorbeeld 1 Tim. 6).

Nu de bitcoin. Met de huidige techniek is deze erg slecht voor het milieu. Als je één keer bitcoins (ver)koopt, verbruik je net zo veel elektriciteit als je ouders in één maand! Ik hoop dat dit iets is waar je rekening mee wilt houden.

En financieel? Het lijkt een handige investering. In werkelijkheid investeer je hiermee op dit moment in niets. Gebakken lucht. Verdienen kun je eraan doordat er steeds meer mensen mee willen doen. De nieuwkomers moeten opdraaien voor de kosten. Als een moderne variant van een piramidespel.

En dan het geestelijke. Ik begrijp heel goed dat het aantrekkelijk is. Geweldig toch, veel geld verdienen! Maar let op. „Die rijk willen worden, vallen in verzoeking.” Het verlangen naar rijkdom heeft al veel mensen arm gemaakt, financieel en geestelijk.

Houd dat uitgangspunt vast bij andere investeringen en beleggingen. Doe je het alleen om snel geld te kunnen verdienen? Bijvoorbeeld: bij zogenoemde binaire opties gaat het om geld ‘winnen’, terwijl er bij het kopen van aandelen of het handelen in kippen zorg voor het bedrijf of het dier komt kijken.

Bij je studiekeuze geldt ook zoiets. Het is niet erg als je een goed inkomen kunt krijgen. Het is wél erg als je vooral daarom voor een bepaalde baan kiest. Terwijl je aan andere functies misschien meer vreugde zult beleven en daar anderen beter mee kunt helpen.

Je krijgt je geld uiteindelijk niet voor jezelf. Het is een middel waarmee je, als je er goed mee omgaat, je naaste kunt helpen en God eren. En voor jezelf? „Wat baat het een mens, zo hij de hele wereld gewint maar hij lijdt schade aan zijn ziel?” Doe trouw je werk en ga goed met je geld om, maar investeer vooral in de Toekomst, en beleg bij de hemelse Bank! Eerbiedig bedoeld: de transactiekosten nam Jezus op Zich, en de winstuitkering is gegarandeerd.


Zit jij ook met een vraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-57357435.

Terug naar Uitgelicht: Menens, antwoord op jouw vragen