Menens: Moet je vreemden direct vertellen dat je christen bent?​

Nieuws   24 apr. 2019 | tekst Steef Post, beeld Unsplash
priscilla-du-preez-1488440-unsplash

Stel: er is een voorstelrondje. Zeg je dan dat je christen bent? Ik merk zelf dat ik het laat afhangen van wat er gebeurt: als iedereen oppervlakkig blijft, zeg ik het niet. Maar als anderen spreken over wat voor hen belangrijk is, dan doe ik dat ook en maak ik mijn christen-zijn wel direct kenbaar.

Dat is dan ook mijn advies. Ga er een beetje natuurlijk mee om. Loop er niet mee te koop en verberg het niet. Wees open als dat passend is en wees dan niet bang om kwetsbaar te zijn.

Een ander punt is dat mensen het al snel zouden moeten merken. Als het gesprek gaat over wat je in het weekend hebt gedaan, als je aangeeft hoe je tegen bepaalde dingen aankijkt, aan het stilte vragen voor het eten, als je het opneemt voor mensen over wie geroddeld wordt, als je met iemand in gesprek gaat als hij of zij vloekt, ga zo maar door.

Terwijl ik deze voorbeelden opschrijf, merk ik dat er in mij een apart gevoel naar boven komt. Een beetje bangheid. „Wat zouden ze van me vinden?” Ik kan me heel goed voorstellen dat die gedachte nog meer bij je opkomt als je jonger bent. Of als je je nog niet helemaal gezien weet in een nieuwe omgeving.

Het is daarom heel belangrijk dat je iedere dag begint met stille tijd. De beste remedie tegen mensenvrees is Godsvrees. En dan bedoel ik natuurlijk niet dat je bang voor de Heere moet zijn. Maar dat je voelt hoe groot en heerlijk de Heere is en tegelijk dat Hij je in alles nabij wil zijn.

Naarmate de Heere belangrijker en groter wordt in je denken, worden mensen kleiner. Als de Heere dichterbij komt, raken de mensen meer op afstand. Beslissingen over wat je moet doen of zeggen, laat je dan steeds minder van mensen afhangen.

Bottomline is de eerste vraag die je je moet stellen: ben ik een oprechte christen? Als dat nog niet zo is, dan zou je ook bij deze vraag als eerste moeten besluiten om ijverig de Heere te gaan zoeken en niet tevreden te zijn voor je Hem hebt gevonden.

 


 

Loop je ook met een vraag over God, het geloof of over een heel ander onderwerp, zoals verkering of relaties? Aarzel niet en laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-57357435. Allicht wordt je vraag dan binnenkort, anoniem, in deze rubriek beantwoord. Vragen en antwoorden over andere geloofszaken lezen? Dat kan op puntuit.nl/menens.

 

Terug naar Uitgelicht: Menens, antwoord op jouw vragen