Menens: Naar preek luisteren via internet

Nieuws   10 aug. 2018 | tekst ds. M. van Reenen, beeld Pixabay
music-1561355_1920

Ik beluister regelmatig preken via internet. Anderen vinden het niet goed om naar preken van buiten je eigen gemeente te luisteren. Wat moet ik hiervan denken?

Vraag –als je dat nog niet gedaan hebt– eens aan die mensen waarom ze dat vinden. Misschien houden ze je dan een spiegel voor. Vraag hun ook naar alternatieven. Als ze zelf geen behoefte hebben aan doordeweeks voedsel, dan kun je niet zo veel met hun opmerkingen. Maar misschien zoeken ze zelf ook voedsel en lezen ze preken. Weet dat er geweldig veel prekenboeken zijn, ook van oudvaders. Ik hoop dat je die boeken niet links laat liggen, want je krijgt er soms diep geestelijk onderwijs uit. 

In gedachten zie ik je voor een boeken­kast met prekenboeken staan. Je kijkt naar de namen en de titels. Je oog valt op een aansprekende titel van een bekende schrijver. Je pakt het boek, bladert erin, en ziet dat er een preek in staat die gaat over een tekst die je zo aansprak. Dát boek moet je hebben, die preek wil je lezen.

Zo gaat dat met een boekenkast. En zo gaat het ook met internet. Daarin is dus weinig verschil. Natuurlijk wel iets. Bij oudvaders is het beste overgebleven, en via internet kun je naar álles luisteren. Daarom heb je onderscheidingsvermogen nodig, maar wees dankbaar voor de mogelijk­heden om naar een preek te luisteren. In de auto, op een stille avond of wanneer dan ook. Van harte hoop ik dat je ervaren mag wat Maria zingt: „Hongerigen heeft Hij met goederen vervuld.”

Hoef je dan nergens op te letten bij het beluisteren van een preek via internet? Toch wel. Begin, ook als je ‘tussendoor’ een preek luistert, met gebed om Gods zegen. Je moet dan bereid zijn om je te laten tegenspreken.

Zoek geen preken op die het je enkel gemakkelijk maken (2 Tim. 4:3). En kijk ervoor uit dat de preken die je doordeweeks beluistert afbreuk doen aan de preken die je op zondag hoort. Dat kan zomaar gebeuren. „Die preek van die ándere dominee, dát was pas een preek.” Kritiek op afwijkingen in vorm of inhoud van de preken in je eigen gemeente wordt dan steeds sterker. Dat is onvruchtbaar en schadelijk.

Maar het is zegenrijk als het Woord dat de Heere op zondag tot je te zeggen heeft onder­streept wordt door wat je doordeweeks beluisteren (of lezen) mag. Gods zegen gewenst.


Loop jij ook met een vraag over God of geloof? Stuur hem gerust op. Mailen kan naar info@puntuit.nl. Je kunt ons ook appen, op 06-57357435. Wellicht krijg je binnenkort een antwoord in deze rubriek.

Terug naar Uitgelicht: Menens, antwoord op jouw vragen