Menens: Zwarte kleding aan het avondmaal

Nieuws   08 dec. 2017 | tekst S.D. Post, beeld Pixabay
worship-2964801_1920

Bij ons aan het heilig avondmaal gaat iedereen in het zwart of heel donker gekleed. Waarom is dat belangrijk?

Ik heb weleens iemand horen zeggen dat het belangrijk was, omdat je de dood van de Heere gedenkt. Een teken van rouw. Maar dat kan niet waar zijn. Als er iets is wat de ware kinderen van God met diepe blijdschap en aanbidding vervult, is het wel de dood van de Heere Jezus. De vrouwen van Jeruzalem waren verdrietig, maar voor Gods kinderen is het sterven van de Heere Jezus een zaak van vreugde en verwondering. Hun Heere Jezus, Die omkleed was met hemelse heerlijkheid, bukte nu ge­willig onder Gods toorn, stierf aan het kruis.

En dan te bedenken dat Hij dat deed voor jou, zo vijandig en nog steeds in jezelf zo onwaardig om Hem te ontmoeten aan Zijn tafel. Wie daaraan denkt, mag wel feestkleren aan trekken. Ook in de hemel zal er geen rouw zijn over het Lam dat geslacht is, maar een eindeloos halleluja.

Anderen zeggen dat het is omdat je denkt aan je zonden. Dan is zwart een gepaste kleur. Maar ook zal niet de reden zijn. Bij de bediening van het heilig avondmaal moet het licht niet vallen op onze zonden, maar op het verzoenende werk van de grote Zaligmaker.

Eerbied

Er is een ander aspect van het heilig avondmaal dat wel verband houdt met donkere kleding. Dat is het aspect van eerbied. Als je bedenkt dat de Heere Jezus Christus Zelf de Gastheer aan Zijn tafel is, dan huiver je van eerbied. Omdat het in zo’n gewoon kerkgebouw gebeurt. De Zoon van God ontmoet Zijn kinderen met Zijn gebroken lichaam en Zijn vergoten bloed. Dan vervult eerbiedige vrees je hart. Daar past sobere, maar deftige kleding bij. In onze cultuur is dat donkere kleding.

Is die kleding dan belangrijk? Nee en ja. Op veel plaatsen in de wereld is er geen traditie van donkere kleding. Ik denk ook niet dat de discipelen zwarte klederen droegen bij het avondmaal. Maar anderzijds is het juist erg belangrijk. Er is namelijk iets grondig mis met je als je besluit om –tegen de gewoonte in– opvallende kleding te dragen aan het avondmaal. Terwijl je weet dat je daarmee medeavondmaalsgangers ergert. Dan zou ik aan jou willen vragen: Is dat dragen van die kleding voor jou zo belangrijk dat je Gods kinderen op zo’n belangrijk moment wilt ergeren? Hebt elkander hartelijk lief.


 

Zit jij met een vraag over God of geloof? En zoek je naar antwoord? Stuur je vraag naar info@puntuit.nl Appen met de redactie kan op 06-57357435.

Terug naar Uitgelicht: Menens, antwoord op jouw vragen