Vrijdagmorgen 7.00 uur. De wekker van m’n telefoon gaat keurig op tijd af. Gelukkig maar, het ding laat het nog wel eens afweten. En vertraging kan ik vandaag niet gebruiken, want er moeten kilometers gemaakt worden als ik zaterdag thuis wil zijn.

Na de primitieve wasbeurt verlaat ik goed uitgerust de boomgaard in Langbroek en zet koers naar Utrecht. Met die 50 euro voor het kersenplukken zijn mijn geldzorgen voorlopig verdwenen, dus mijn plan is om zo ver mogelijk te komen op deze vrijdag. Utrecht, Haarlem, Den Haag en Middelburg staan op het programma.

Vanaf Utrecht stuur ik richting de A2. Tankbeurt numero 1 dient zich aan. De wijzer staat in het rood. Het valt me mee hoeveel kilo­meter de auto heeft gereden op één tank: 637 staat er op de dagteller, terwijl ik op 500 ge­rekend had. Een meevaller dus.

Er verdwijnt 73 euro aan brandstof in de tank. Weliswaar een flinke aanslag op m’n budget, maar met ruim 50 euro over blijf ik optimistisch.

Na Utrecht en Haarlem volgt Den Haag. Eenmaal in de stad overweeg ik op het strand van Scheve­ningen mijn kilo kersen en de laatste drie krentenbollen te verorberen, maar vanwege de drukte besluit ik het Haagse te laten voor wat het is. De ene kersenpit na de andere verdwijnt door het open raam. Wel goed uitkijken natuurlijk voor luxebolides. Daar wil je geen pit op tuffen.

Hoewel ik al vaker richting Middel­burg ben gereden, blijf ik het een heel eind vinden. Kilometers maken noemen ze dat, zo halverwege de vrijdagmiddag. In de stad spendeer ik weinig tijd, want van een uit Zeeland afkomstige collega heb ik begrepen dat er in de haven van Yerseke altijd wel wat te doen is. De jacht naar werk begint weer. Weliswaar wat later op de dag, maar daartegenover staat een flinke hoeveelheid afgelegde kilometers.

Een prachtplekje is het, de oude haven van Yerseke. Prachtschepen liggen er ook, met klinkende namen. Margaretha, Albatros... Dan realiseer ik me opeens dat die schepen veel te schoon zijn. Iedereen heeft al schoon schip gemaakt voor het weekend. Een schipper onderstreept mijn gedachten. „Een klusje?” schreeuwt hij in onvervalst Zeeuws vanaf het dek. „Da’s noe jammer, mè oalles is à klaer.” Wéér te laat...

Het eerste en tweede deel van de video gemist? Hier vind je deel 1, hier deel 2.


Jongerenredacteur Evert rijdt van provinciehoofdstad naar provinciehoofdstad. Een rondje Nederland met 50 euro op zak. Dit is deel 6 in een serie. Volgende week deel 7.