Subthema 'Zomerserie 2019: Alleen op een eiland'

Redacteur Arien van Ginkel bivakkeert een week alleen op de Boschplaat, een natuurgebied op het Waddeneiland Terschelling.

Alleen op een eiland: Zeepplant smaakt slecht

Zeekraal, lamsoor, zeealsem; er is van alles te snoepen tijdens de privé-expeditie die ik van Staatsbosbeheer krijg door het broedgebied op de Boschplaat van Terschelling.

Lees meer

Alleen op een eiland: Noodweer op komst

Een voicemail van de boswachter die toezicht houdt op mijn veiligheid. 'Geen paniek, maar ruim je spullen op en pak ze in. Ik kom je halen. Ga voortvarend te werk. Het weer slaat om.'
Lees meer

Alleen op een eiland: Paracetamol groeit onder de stoel

Toegegeven: ik heb weleens lekkerder geslapen. Maar een betere wekker dan de vogels op de Boschplaat bestaat niet.
Lees meer

Alleen op een eiland #4: Zo vers was vis nog nooit (video)

De paternoster verdwijnt in het zilte nat. De top van mijn vistuig buigt zich. Takelen maar. Het blijkt dat de golfslag de hengelpunt doet buigen. En dat ik het lood dat vasthaakt in de bodem ten onrechte aanzag voor een spartelende vis.
Lees meer

Alleen op een eiland #3: Een zager moet je zagen (video)

Een beetje eilander eet vis. Of je nu Japanner bent of op Terschelling woont. De Waddenmensen waren vroeger walvisjagers. Van mij mag het een onsje minder zijn. Zeebaars is het doel.
Lees meer

Alleen op een eiland #2: Lekker struinen in de duinen (video)

Een baby zet het op een krijsen als de kapitein van de Midsland een ram op zijn scheepshoorn geeft. Een tiener krimpt onder het geluid ineen en wordt uitgelachen door zijn vriendjes. Samen met honderden andere passagiers heb ik een twee uur durende overtocht voor de boeg.
Lees meer

Alleen op een eiland #1: Op pad met een wagen vol bagage

Heb ik alles? Die angstige vraag spookte de laatste dagen door mijn brein. Kamperen is mij een nauwelijks bekend fenomeen. De komende dagen heb ik geen elektriciteit, geen gas en geen stromend water. Soms zelfs geen internet.
Lees meer