De afgelopen acht weken stond er iedere woensdag een aflevering van ”Chris stapt op” op de Puntuitpagina. Ook online volgden tienduizenden onze redacteur met z’n bakfiets van Groningen naar Zeeuws-Vlaanderen. De serie leverde een stroom aan reacties op. „Het lukt me nooit om iedereen persoonlijk te bedanken”, klonk het afgelopen maandag haast wanhopig tijdens de redactievergadering. We besloten nog één krantenpagina te wijden aan de grootse fietstocht.

„Vooral de kaart en knutselwerkjes die de 6-jarige Celia uit Kapelle opstuurde, vond ik prachtig”, begint Chris. „Sowieso iedereen die per post iets heeft gestuurd: hartelijk dank! Vooral na de laatste aflevering kwam er zoveel binnen; ik voelde me gewoon een beetje jarig. En dan al die mails en online reacties – niet te geloven. Wat zijn RD-lezers toch fijn publiek.”

„Een van de mailers vroeg zich af waar de bakfiets nu gebleven is. „Zou hij die daar verkocht hebben? Of er weer mee teruggeploeterd zijn?” Geen van beide is het geval. „Die bakfiets werd me voor een week geschonken door Jansen2Wielers, een fietsenzaak in Barneveld. Zij hebben mij én het bakbeest in Zeeland opgehaald en thuisgebracht. Zomaar, gratis en voor niets. Wat een service, hè.”

Velen vroegen zich af hoe lang de tocht precies was. „Dat weet ik ook niet exact. Terugrekenend kom ik ergens tussen de 485 en 500 kilometer uit. Het voelde in ieder geval lang genoeg.”

Tot slot wil Chris nog eenmaal alle abonnees en adverteerders bedanken die hun huis voor hem openzetten. „Als die deuren dicht waren gebleven, had ik het nooit gered. Bedankt allemaal!”

Prijswinnaars

In het RDMagazine van 4 juli stond een vragenlijst over Chris’ fietstocht. Wie de zomerserie nauwkeurig las, kon op alle tien de vragen een antwoord geven. Mensen die een goed ingevulde lijst instuurde, maakten kans op een van de drie prijzen.

Bij twee vragen ontstond wat onduidelijkheid. Vraag 1 luidde: Hoeveel verschillende plaatsnamen worden er in de afleveringen genoemd? Het was de bedoeling dat je alleen de verhalen gebruikte voor de beantwoording van de vragen, maar veel inzenders telden ook de plaatsnamen mee die in de video’s genoemd werden. Sommigen gebruikten tekst én beeld en kwamen weer bij een ander antwoord uit. Deze ijverige speurders wilde de jury niet benadelen, dus is ze bij de beoordeling van de eerste vraag mild geweest.

Vraag 3 werd alleen in de video beantwoord, en telt dus niet mee. Bij de resterende vragen zijn we streng geweest. Velen hadden alles goed, daarom moesten er drie winnaars worden getrokken.

1. Het kaartspelletje Stap op gaat naar Annemijn Ruitenberg uit Zalk

2. Een leuke Puntuitstormparaplu gaat naar N. Louwerse uit Emmeloord

3. Het boekje ”Alle Fietsroutes in Nederland; de 25 mooiste fietstochten in beeld + compacte fietsknooppuntenatlas” gaat naar Corrie Louter uit Moerkapelle

De winnaars krijgen de prijzen opgestuurd.