Ik laat me NIET inenten, want:

 

Ik vertrouw niet op een vaccin

Jannine: „Je moet op God vertrouwen, niet op een vaccin.” Robert: „We vertrouwen niet op het feit dat God alles onder controle heeft.”

Mensen moeten hun vertrouwen alleen op God stellen. En niet op vaccins, zoals dat nu op grote schaal gebeurt. Overigens is het nodig op alle terreinen van het leven in afhankelijkheid van de Heere te leven. Niet alleen voor een vaccin of pijnstiller maar ook voor je studie of je voedsel.

 

De bijwerkingen zijn onbekend

„Er is nog te weinig kennis over wat de effecten van het vaccin op de lange termijn zijn”, zegt Jolinda. Rianne sluit zich daarbij aan. „Er is nog niets bekend over bijwerkingen.” „Wat zijn de risico’s op de lange termijn?” vraagt ook Jos zich af. Renske vindt de vaccins bovendien „veel te snel” ontwikkeld. „Er is te weinig informatie en onderzoek.” Ook Jan vindt het vaccin onbetrouwbaar.

Wat de bijwerkingen van het vaccin op korte termijn zijn, is bekend. Op lange termijn is dat inderdaad onduidelijk. Het feit dat de vaccins snel zijn ontwikkeld, betekent op zich niet dat het vaccin onveilig is. Wetenschappers kunnen goed uitleggen waarom het nu sneller is gelukt dan anders.

 

Er zit troep in het vaccin

„Er zit rommel in het vaccin”, zegt Rian. „Ik laat me niet inenten vanwege de manier waarop het vaccin is gemaakt”, zegt Hesther. Alice: „Er worden geaborteerde baby’s gebruikt bij het ontwikkelen en produceren van vaccins.”

In de eerste stap van het onderzoek naar het vaccin van Pfizer, dat nu in Nederland wordt gebruikt, is gebruikgemaakt van een menselijke cellijn die vijftig jaar geleden is ontwikkeld uit een geaborteerde foetus. Voor de productie van het Pfizervaccin zijn die menselijke cellen echter niet meer nodig. Dat geldt wel weer voor de productie van het vaccin van AstraZeneca, dat naar verwachting later dit jaar wordt gebruikt in Nederland. Er zitten géén menselijke cellen in het vaccin, en ook hoeven er niet telkens nieuwe abortussen te worden gepleegd. Christenethici zijn verdeeld over de vraag of dit bezwaar een goede reden is om het vaccin te weigeren.

 

Ik laat mezelf niet ziek maken

„Een gezond lichaam moet je niet ziek maken”, zegt Corstian. Sandra: „Een gezond lichaam heeft geen vaccin nodig.”

Vaccinatie is niet hetzelfde als jezelf ziek maken. Je voelt je na een prik een of twee dagen minder lekker. Maar dat is lang niet zo heftig als de gevolgen die een corona-infectie –ook bij jonge kerngezonde mensen– teweeg kan brengen.

 

Je moet niets gebruiken om ziekten te voorkomen

„De Heere Jezus gebruikte ook geen middelen voor het geval dat mensen ziek zouden worden”, zegt Nienke.

Het klopt dat in de Bijbel nergens staat dat de Heere Jezus middelen gebruikte om ziekten te voorkomen. We lezen wel in de Bijbel dat een voorzichtig en verstandig mens het kwaad aan ziet komen en middelen gebruikt om daaraan te ontkomen. Bekijk Spreuken 22:3 en de kanttekening daarbij.

 

God heeft gezondheid en ziekte in Zijn hand

„Als God wil dat je ziek wordt, word je ziek. Met of zonder vaccinatie” zegt Hanna. Dinanda zegt exact hetzelfde en vult aan: „Ik geloof dat God boven mijn leven staat en gezondheid én ziekte in Zijn hand liggen.” Ook Jonathan wil zich om die reden niet laten vaccineren.

Inderdaad, God bestuurt alle dingen. Het coronavirus en ook andere ziekteverwekkers. Ziekte en gezondheid komen ons vanuit Zijn hand toe en Hij heeft ons daarmee wat te zeggen. Zie vraag en antwoord 28 van de catechismus.

 

Ik laat me WEL inenten, want:

 

Vaccinatie kan in vertrouwen op God

Jacomijn weet nog niet of ze zich laat vaccineren. „Als ik het doe, zal ik me daarbij afhankelijk voelen van de Heere.” „Ik laat me vaccineren in afhankelijkheid van God”, zegt Laura. „Ik bid of Hij door middel van dit vaccin corona wil laten stoppen.” Deborah: „We hebben God gevraagd om een oplossing en dat die er zo snel is, hebben we aan Hem te danken.”

In de Bijbel lezen we het voorbeeld van Ezra en Nehemia (Ezra 8:22-23, Nehemia 2:7-9). Nehemia werd tijdens zijn reis beschermd door soldaten, maar Ezra schaamde zich daarvoor en bad God om bescherming. In beide gevallen moeten de afhankelijkheid van en het vertrouwen op God voorop staan. Afhankelijkheid betekent ook dat je erkent dat je het niet verdiend hebt dat God het middel zegent.

 

Ik ben verantwoordelijk voor anderen

„Ik wil mezelf en de rest van de maatschappij beschermen”, zegt Evelien. Daarom wil ze zich laten vaccineren. „We hebben verantwoordelijkheid naar de kwetsbare mensen om ons heen”, zegt ook Quintijn. Jacquelien werkt in de zorg. „Ik laat me vaccineren om oudere mensen te beschermen.”

We hebben inderdaad een verantwoordelijkheid naar de samenleving. Maar dat moet niet het zwaarst wegen. We zijn in de eerste plaats verantwoording verschuldigd aan de Heere God. Wel maakt zeker uit waar je werkt: je mag anderen niet in gevaar brengen.

 

Vaccinatie is de beste manier om het virus te bestrijden

„Als je je niet laat inenten, wordt het virus nooit uitgeroeid”, stelt Addi. „Door de vaccinaties wordt groepsimmuniteit gestimuleerd en komen we snel uit deze crisis”, meent Gerwin.

Wetenschappers zien een vaccin inderdaad als de snelste weg uit de crisis.

 

Na een prik kan ik eindelijk weer naar school en kerk

„Met vaccinaties kunnen we eerder dan normaal naar de kerk”, denkt Gerrit. „En naar school”, vult Jorinda aan.

Dat klopt. Als mensen zich massaal laten vaccineren, zal het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames afnemen en kunnen de maatregelen worden versoepeld.

 

Ik ben al vaker gevaccineerd

„Ik heb al zo veel vaccinaties gehad, dan kan deze er ook nog wel bij”, vindt Mark.

Je hebt blijkbaar geen principieel bezwaar tegen vaccinatie. Bedenk wel dat het vaccin van Pfizer met een nieuwe mRNA-techniek is gemaakt. Dat geeft meer onzekerheid over mogelijke bijwerkingen op lange termijn.